Στα αζήτητα χρηματοδότηση μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Στα αζήτητα χρηματοδότηση μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεφτά υπάρχουν! Απλώς παραμένουν στα αζήτητα. Οσο και αν το παραπάνω μοιάζει απίθανο στις συνθήκες ασφυξίας που προκαλεί η έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, έχει εξήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από τα 200 εκατ. ευρώ που μπορεί να χορηγήσει -μέσω των τραπεζών- το πρώτο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, έχουν αξιοποιηθεί μόλις 25 με 30 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Οι πελάτες, δηλαδή οι επιχειρήσεις, είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να απευθυνθούν στις τράπεζες για χρηματοδότηση μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και σήμερα.

Το πόσο η κατάσταση αναμονής, στην οποία έχει μπει η πραγματική οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες, προκαλεί αδράνεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κάποιες επιχειρήσεις δεν επεδίωξαν να λάβουν, να προχωρήσουν δηλαδή σε υπογραφή δανειακών συμβάσεων, ακόμη και στην περίπτωση εγκεκριμένων δανείων.

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τη λειτουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού θεσμού, προσδοκίες, βεβαίως, που βασίζονταν στην υπόθεση ότι θα επικρατούσε πολιτική και οικονομική ομαλότητα. Το πρώτο εκ των τριών συνολικά υποταμείων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αυτό που αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, και μάλιστα η υπογραφή των τεσσάρων πρώτων συμβάσεων έγινε σε πανηγυρική εκδήλωση στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Το πρώτο αυτό υποταμείο διαθέτει συνολικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, τα κεφάλαια αυτά θα είχαν χορηγηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και μάλιστα τότε δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο οι μέτοχοι του Ταμείου να αποφασίσουν αύξηση της συμμετοχής τους. Τρεις μήνες μετά αποδεικνύεται ότι δεν έχει χορηγηθεί -λόγω της μειωμένης ζήτησης- ούτε το 1/6 των διατιθέμενων κεφαλαίων.

Η αναμενόμενη αδράνεια λόγω των εκλογών και εν συνεχεία λόγω της εκκρεμότητας στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και στη δημιουργία του δεύτερου υποταμείου που αφορά την κεφαλαιουχική συμμετοχή (θα πρόκειται δηλαδή για equity fund) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2015. Κατ’ αρχήν για να λειτουργήσει το δεύτερο υποταμείο θα πρέπει να διασφαλισθεί η χρηματοδότησή του, πέραν των 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ως συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συμμετοχή της με 50 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες συμφωνίες, όχι όμως τελικές και δεσμευτικές, υπάρχουν με το Ιδρυμα Ωνάση και το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας για συμμετοχή με 30 εκατ. ευρώ έκαστο. Για να υπάρξει όμως τελική συμφωνία, θα πρέπει αυτή να συναφθεί ανάμεσα στους παραπάνω φορείς και στη νέα ελληνική κυβέρνηση, αφού προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις, οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Πακέτο 315 δισ. ευρώ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο υπουργείο Οικονομίας που θεωρούν ότι το δεύτερο υποταμείο θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό όχημα για την αξιοποίηση στην Ελλάδα του περίφημου «πακέτου Γιουνκέρ». Το πακέτο αυτό, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κινητοποιήσει μέσω μόχλευσης συνολικά 315 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2017, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε ώριμα έργα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του δεύτερου υποταμείου. Πέραν της διασφάλισης της χρηματοδότησης, το δεύτερο υποταμείο θα απαιτήσει τη σύσταση ξεχωριστού διοικητικού συμβουλίου προκειμένου αυτό να διορίσει και τον απαιτούμενο διαχειριστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT