Εξαγορά του 75% της «Λάβδας» από την ΙΟΝ

Εξαγορά του 75% της «Λάβδας» από την ΙΟΝ

H καραμελοποιία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις μεγάλες γυάλες με τις πολύχρωμες καραμέλες στα ψιλικατζίδικα και στα μπακάλικα της γειτονιάς. Οπως επίσης και το άρωμα βουτύρου που σου έσπαγε τη μύτη όταν ξετύλιγες το χρυσό χαρτάκι και έβγαζες από μέσα τον μικρό τετράγωνο θησαυρό, τις καραμέλες γάλακτος. Τα ζελεδάκια με γεύσεις φρούτων ακόμη γίνονται ανάρπαστα από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Οι τελευταίοι, δε, πάντα θα πάρουν, όταν περιμένουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, τις καραμέλες Zero στο μαύρο κουτάκι, οι οποίες παρεμπιπτόντως κυκλοφορούν και με γεύση βουτύρου.

Ο λόγος φυσικά για την πλέον γνωστή καραμελοποιία της Ελλάδας, τη «Λάβδας Α.Ε.», η οποία πλέον περνάει στον έλεγχο ουσιαστικά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αφού χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 75% από την ΙΟΝ, τη σοκολατοβιομηχανία την οποία ο εμβληματικός επιχειρηματίας κατέχει σε ποσοστό περίπου 60%. Από το 2009 ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος είχε εξαγοράσει το 24,98% των μετοχών της «Λάβδας», ενώ συμμετείχε μέχρι και σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, Ιωάννης. Υπενθυμίζεται δε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί σχετική ρήτρα που θα ανεβάζει το ποσοστό του κ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ στο 75%.

Η συμφωνία με τη «Λάβδας» προβλέπει ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση με διοίκηση η οποία θα ορισθεί από την ΙΟΝ, που αποτελεί τον νέο ιδιοκτήτη. Πρόεδρος της «Λάβδας» θα είναι ο κ. Στέλιος Λάβδας, ο μοναδικός από τους παλαιούς μετόχους που παραμένει στην εταιρεία. Σε λειτουργία θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται τα δύο εργοστάσια που κατέχει η εταιρεία σε Ανω Λιόσια και Γαστούνη Ηλείας. Η συμφωνία, πέρα από το γεγονός ότι φέρνει κοντά δύο από τις πλέον ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των σακχαρωδών, κορυφαίες μάλιστα στις κατηγορίες τους, δημιουργεί το έδαφος για συνέργειες, όπως επισήμανε άλλωστε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σημειώνεται εξάλλου ότι από τα πρώτα χρόνια της ζωής της η ΙΟΝ είχε δραστηριότητα και στην παραγωγή καραμελών, αφού το 1938 εξαγόρασε τη βιομηχανία παραγωγής καραμελών ΝΑΣΚΟ των επιχειρηματιών Νασιόπουλου και Κωτσιόπουλου, με πλέον γνωστά σήματα μέχρι τώρα τις καραμέλες Baloo και Ο-Mamy. Επιπλέον, τόσο οι σοκολάτες όσο και οι καραμέλες έχουν μεγάλα μερίδια αγοράς στα μικρά σημεία πώλησης, κάτι που επίσης μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας όσον αφορά το δίκτυο διανομής. Καθοριστικό ρόλο επίσης στην απόφαση του Σπ. Θεοδωρόπουλου να προχωρήσει στην εξαγορά της «Λάβδας» διαδραμάτισε και η σημαντική εξωστρέφεια της εταιρείας, καθώς πάνω από το 50% των προϊόντων της εξάγεται σε Ευρώπη, Ασία και στα αραβικά κράτη.

Πάνω από το 50% των προϊόντων της «Λάβδας» εξάγεται σε Ευρώπη, Ασία και στα αραβικά κράτη.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΙΟΝ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο». Σε κοινή δήλωσή τους σχετικά με τη συμφωνία, οι μέτοχοι της «Λάβδας Α.Ε.» ανέφεραν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η εταιρεία μας βρίσκει στην ΙΟΝ έναν σημαντικό συνέταιρο. Με την καθοδήγηση της ΙΟΝ, και την ενσωμάτωση της δικής μας τεχνογνωσίας στο πεδίο της καραμέλας, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να καινοτομούμε, παραμένοντας πιστοί στην ποιότητα και στις αξίες που δημιούργησαν τις μάρκες και τη μοναδική μας κληρονομιά».

Το 2022, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, ο κύκλος εργασιών της «Λάβδας» ήταν 24,42 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να διαμορφώνονται σε 806.135 ευρώ. Στο τέλος του 2022 απασχολούσε 193 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT