Σφοδρή επίθεση κατά Βαρουφάκη από τον Σόιμπλε

Σφοδρή επίθεση κατά Βαρουφάκη από τον Σόιμπλε

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μέρα μετά το Eurogroup, οι συστάσεις για την κυβέρνηση παραμένουν αυστηρές από τους βασικούς «παίκτες» της οικονομίας, οι οποίοι επιμένουν, πρώτον, ότι χωρίς ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση, δεύτερον ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν άγνωστες και, τρίτον, ότι τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να μεταβούν και στην Αθήνα για να γίνει η αξιολόγηση.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι τα χρονικά όρια είναι συγκεκριμένα και ότι πρέπει μέχρι τα τέλη Απριλίου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Είπε, επίσης, ότι για να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση, θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι του είναι άγνωστο ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και, αν όντως υπάρχουν, θα πρέπει να «ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά». Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ήταν σαφής και στον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, στον οποίο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν την Τετάρτη, «αλλιώς θα χάσω την αξιοπιστία μου για το πόσο σοβαροί είμαστε εδώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα θα πρέπει να φύγουν αύριο» (σ.σ.: σήμερα) δήλωσε.

Σε πολύ αυστηρούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, που είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με τους θεσμούς και να ακολουθήσει το μνημόνιο. Χαρακτηριστική του κλίματος στο Eurogroup ήταν η δήλωσή του πως υπήρξε μικρής διάρκειας συζήτηση για την Ελλάδα, «όλοι συμφωνήσαμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει», ενώ σημείωσε ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ο μόνος που ισχυρίστηκε ότι δεν χάθηκε χρόνος. Ο κ. Σόιμπλε έκανε και σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ. Βαρουφάκη μετά τη λήξη του Ecofin. Μίλησε για «αφελή επικοινωνία» την οποία κάνει ο Ελληνας ομόλογός του, δίνοντας «λάθος εντύπωση» σε σχέση με αυτά που κάθε φορά λέει. Υπονόησε, επίσης, ότι αν κρίνει εκ του αποτελέσματος ο κ. Βαρουφάκης κάνει «εσφαλμένη χρήση των ΜΜΕ» προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων. «O Βαρουφάκης μού είπε ότι τα ΜΜΕ είναι τρομακτικά. Και του είπα ότι στην αρχή έδινε την εντύπωση ότι είναι πιο δυνατός στην επικοινωνία απ’ ό,τι είναι στην ουσία. Η εντύπωση μπορεί να απατά» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και τους κάλεσε να μη γελούν. «Το ότι είναι αφελής (ο κ. Βαρουφάκης) με τους δημοσιογράφους είναι για μένα κάτι εντελώς καινούργιο», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Το Μαξίμου αντέδρασε στις δηλώσεις Σόιμπλε μέσω του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, που ανέφερε: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι δηλώσεις του είναι, επίσης, σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο και είναι ασύμβατες, τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ε.Ε. για εξεύρεση μιας νέας λύσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή