Γαλακτοβιομηχανία: εξαγορές και λουκέτα την επόμενη 2ετία

Γαλακτοβιομηχανία: εξαγορές και λουκέτα την επόμενη 2ετία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση αναδιάρθρωσης εισέρχεται ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δύο αντίρροπων δυνάμεων. Από τη μια πλευρά ο υπερδανεισμός τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων στα γαλακτοκομικά έχει οδηγήσει επιχειρήσεις του κλάδου σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση. Από την άλλη, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο με βάση τα παραπάνω, ο κλάδος εμφανίζει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, καθώς, με εξαίρεση το γάλα, η ζήτηση από το εξωτερικό για το ελληνικό γιαούρτι και τα τυριά είναι διαρκώς αυξανόμενη. Παράγοντες της αγοράς, αλλά και του τραπεζικού χώρου, εκτιμούν ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο, καθώς κάποιες επιχειρήσεις θα εξαγορασθούν και κάποιες θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε «λουκέτο».

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Αγνό, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο πτώχευσε ύστερα από πολλούς μήνες υπολειτουργίας και με τον ιδιοκτήτη της κ. Ν. Κολιό (ιδιοκτήτη της ομώνυμης γαλακτοβιομηχανίας «Κολιός») να έχει συλληφθεί τρεις φορές για χρέη προς το ΙΚΑ. Βάσει του ισολογισμού της για τη χρήση του 2013, το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 65,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 38,2 εκατ. βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις και 13,2 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές. Τα ταμειακά της διαθέσιμα στη λήξη της χρήσης ήταν μόλις 971.000 ευρώ. Ωστόσο, η πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια η εταιρεία την κάνουν αρκετά ελκυστική σε επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά οι όποιες κινήσεις εξαγοράς της έχουν γίνει έως τώρα θεωρείται ότι προσκρούουν στην άρνηση του 78χρονου ιδιοκτήτη της.

Ελκυστική, καθώς βρίσκεται στη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, θεωρείται και η ΜΕΒΓΑΛ, αν και επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με δύο θυγατρικές της (την ΕΒΡΟΓΑΛ και τη Μακεδονική Φάρμα) να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εν αναμονή των διαρθρωτικών αλλαγών στην εταιρεία. Αλλαγές, ωστόσο, οι οποίες αναβάλλονται διαρκώς, καθώς ως γνωστόν η συμφωνία εξαγοράς από τη MIG δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ το ενδιαφέρον που φέρεται να υπάρχει από ξένο fund παραμένει στο επίπεδο της φημολογίας. Το 2013 το σύνολο των υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ ανερχόταν σε 125,66 εκατ. ευρώ, με περίπου 112 εκατ. ευρώ να αποτελούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στη λήξη της χρήσης ήταν 1,1 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες του ομίλου Τυράς, οι Αδερφοί Σαράντη, πρότειναν στις 10 Νοεμβρίου σε τρία υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της MIG να εξαγοράσουν τη Δέλτα (εταιρεία της Vivartia) έναντι 200 εκατ. ευρώ. Η πρόταση -η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τη MIG- απορρίφθηκε, καθώς, σύμφωνα με τους αδερφούς Σαράντη, τα στελέχη της MIG υποστήριξαν ότι είναι χαμηλό το τίμημα και ότι η εταιρεία αξίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα. Αν και η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε, το σίγουρο είναι πως στον κλάδο υπάρχει κινητικότητα, η οποία αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT