Πυρά Π. Λαφαζάνη κατά ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Πυρά Π. Λαφαζάνη κατά ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρωνυχίδα των όσων καλείται να αντιμετωπίσει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία βρίθει ελλειμμάτων, ρυθμιστικών κενών που απειλούν την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό και εσχάτως και διοικητικών (η διοίκηση της ΡΑΕ παραμένει ακέφαλη από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ τελεί σε καθεστώς παραίτησης ασκώντας πολύ περιορισμένα καθήκοντα), αποτελούν τα όσα διημείφθησαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις αυξήσεις του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ). Οι «κρυφές» αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ, που αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Παρασκευή, έφεραν σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις του Π. Λαφαζάνη και της ΡΑΕ, με το υπουργείο να εκδίδει από την Παρασκευή το βράδυ απανωτές ανακοινώσεις καλώντας την αρμόδια Αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και κατηγορώντας την παράλληλα για «σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις» και «συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η σκληρή γλώσσα στις ανακοινώσεις του υπουργείου συνδέεται με το γεγονός ότι η ΡΑΕ απέκρυψε την απόφαση για αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που έλαβε η ολομέλειά της στις 30/12/2014 και δημοσιοποίησε με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών. Το υπουργείο, στηρίζοντας την κριτική του περί «σκόπιμης καθυστέρησης», δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η απόφαση της ΡΑΕ στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 31/12/2014 για να δημοσιευθεί τελικά στις 4/3/2015, ενώ όλα τα ΦΕΚ που φέρουν την ίδια ημερομηνία, εκτός από το επίμαχο, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και εκδόθηκαν και σε έντυπη μορφή μέχρι και την επομένη των εκλογών (26-1-2015), τα 110 από τα συνολικά 126 ΦΕΚ, δε, είχαν αναρτηθεί έως τις 15/1/2015. Το υπουργείο κατηγορεί επίσης τη ΡΑΕ ότι σκοπίμως παρέλειψε να ενημερώσει τον υπουργό Π. Λαφαζάνη στη συνάντηση που είχε η διοίκησή της στις 4 Φεβρουαρίου μαζί του.

Η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές τον χρόνο «εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ», ήταν η απάντηση που έδωσε η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της στις υπουργικές επιθέσεις που δέχτηκε. Ανέφερε, δε, ότι είχε ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς της αγοράς ενέργειας από τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο διά ταύτα, είναι γεγονός ότι η ΡΑΕ πράγματι δεν ακολούθησε αυτή τη φορά τη διαδικασία της ανάρτησης της απόφασής της στην ιστοσελίδα της, όπως όλες τις προηγούμενες, οι οποίες συνήθως συνοδεύονταν και με διευκρινιστικές ανακοινώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, πρακτική που δικαιολογεί πλήρως τις καταγγελίες του κ. Λαφαζάνη «περί πολιτικής σκοπιμότητας». Πέραν αυτού, όμως, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ είναι υπαρκτό, δεν το έχει κατασκευάσει η ΡΑΕ, ανέρχεται στο τέλος Δεκεμβρίου στα 150 εκατ. ευρώ και η μη αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σημαίνει ότι ή θα πρέπει να βρεθεί κάποιο ισοδύναμο ποσό από άλλες πηγές ή το έλλειμμα θα εκτροχιαστεί και θα αποτελέσει μια εν δυνάμει «βόμβα» στην εύθραυστη ως προς τη ρευστότητα αγορά ενέργειας. Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν χθες ότι ο υπουργός κινείται στην κατεύθυνση ανεύρεσης του ισοδύναμου ποσού, προκειμένου να απαλλάξει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.

Επανεξέταση αρμοδιοτήτων

Την άποψή του περί επανεξέτασης των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ επανέλαβε χθες, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή ερώτηση για τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ. «Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια να τις αποφασίζουν οι ανεξάρτητες αρχές» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι η ΡΑΕ αυτή που θα καθορίζει ποιες είναι οι τελικές τιμές στα ηλεκτρικά τιμολόγια, είτε των πολιτών, είτε των επιχειρήσεων».

Προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να προσδιορίσει το ύψος τους, ανώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να κινηθούν πέραν των αναμενόμενων από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT