Η νέα εποχή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Η νέα εποχή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δυναμική ένταξή του στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας –και όχι μόνο–, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει ξανά τις πόρτες του την ερχόμενη Παρασκευή. «Για μας δεν είναι ένα θέατρο τοπικού ενδιαφέροντος» υπογράμμισε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος, που περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου και μουσικής, εικαστικές εκθέσεις, αφιερώματα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις. Φιλοδοξία, «να αναβαθμίσουμε το επίπεδο του πολιτισμού στον Πειραιά», προσελκύοντας «ανθρώπους απ’ όλη την Αττική, και αλλού». Με στόχο των εξορθολογισμό των οικονομικών του θεάτρου που, μολονότι υπάγεται στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, είχε λειτουργικά έξοδα της τάξεως των 1,3 εκατ. ευρώ, η δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια περικοπής των δαπανών. Παράλληλα, διερευνά τρόπους για την εξασφάλιση επιχορηγήσεων τόσο από την πολιτεία όσο και από ιδιώτες, ενώ μια επιπλέον πηγή εσόδων συνιστούν τα πέντε καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου, που διατίθενται προς μίσθωση.

Το πρόγραμμα της χρονιάς παρουσίασε ο Πειραιώτης σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, που εδώ και δύο εβδομάδες έχει αναλάβει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή –οι εκλογές καθυστέρησαν την προκήρυξη της θέσης, ενώ η θητεία του Τάκη Τζαμαργιά είχε λήξει από το περασμένο φθινόπωρο. Η αυλαία «ανοίγει» με την παράσταση «Η μητέρα του σκύλου» (20-23/3) του Παύλου Μάτεσι, καθώς και μ’ ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα (21/3), ενώ από τις 25 Μαρτίου τη σκηνή καταλαμβάνει το Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη με το «Ξυλάδικο του Βόλου». Ακολουθούν τρεις «όπερες τσέπης», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και Ράιας Τσακιρίδη και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και Ανδρέα Τσέλικα (30-31/3), το «Τρίτο Στεφάνι» από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (1-5/4) και η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Τα στοιχειώδη» (από 4/4). Ακόμα, την Κυριακή των Βαΐων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών διαβάζουν κείμενα για το δικό τους Πάσχα, σε μια εκδήλωση λόγου, μουσικής και χορού.

Η Bijoux de Kant, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Θέατρο Τέχνης συγκαταλέγονται στους ανοιξιάτικους προσκεκλημένους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ενώ το καλοκαίρι «εγκαινιάζεται» το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «Inport», καθώς και μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών. Το φθινόπωρο, η Ελένη Καραΐνδρου αναλαμβάνει να «εγκαινιάσει», με μία συναυλία, την επανατοποθέτηση της συντηρημένης, ιστορικής αυλαίας του θεάτρου. Για τη σεζόν 2015-2016, την παιδική σκηνή του Θεάτρου αναλαμβάνει η νέα σκηνοθέτις Ελένη Ζαραφείδου, η οποία θα παρουσιάσει μια εναλλακτική εκδοχή του έργου του Τολστόι «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT