Ντάισελμπλουμ: Σενάριο τύπου Κύπρου για Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Σενάριο τύπου Κύπρου για Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά το ενδεχόμενο κεφαλαιακών ελέγχων και κλείσιμο των τραπεζών έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας σε ολλανδικό ραδιόφωνο ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι εφαρμόστηκε και στην Κύπρο. «Αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να υπάρξει έξοδος από το ευρώ», είπε, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το εάν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. «Θυμηθείτε την περίπτωση της Κύπρου. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι τράπεζες εκεί έκλεισαν, ενώ οι εισροές και εκροές κεφαλαίων τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς, συνεπώς όλα τα σενάρια εξετάζονται», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα μπορεί να σημειωθούν βήματα προς τα πίσω και για αυτό είναι σημαντικό να μείνει η χώρα σε σωστή πορεία, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας πήγε πολύ καλά.

Στις δηλώσεις απάντησε με πολύ οξύ τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, λέγοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη». «Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Τη δυσκολία των συζητήσεων με την Ελλάδα υπογράμμισε εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις του στελέχους του κόμματος που έγιναν με τον όρο της ανωνυμίας, η καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα κατέστησε σαφές ότι η επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς.

Κριτική από τον Τόμας Βίζερ

Σε ήπιους τόνους αλλά κριτικός στη στάση της κυβέρνησης κινήθηκε επίσης ο επικεφαλής του Εuroworking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Παρόλο που δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και απαντάει με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν αληθεύουν σενάρια και εικασίες περί μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ότι οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει πως όλους τους βρίσκουν σύμφωνους οι προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για εξάλειψη της διαφθοράς στην Ελλάδα και για μια δημόσια διοίκηση όπου ο καθένας θα πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, ωστόσο το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, δηλώνει ο κ. Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Επισημαίνει ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια καμία επιτυχία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως εάν είχαν πραγματικά εφαρμοστεί, θα μειώνονταν οι τιμές και δεν θα έπεφτε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, «αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά». Σημαντικό είναι ότι αναφέρει πως αν υπάρξει πάλι επιστροφή στον δρόμο του προγράμματος, τότε μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί και το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή