Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πολύ βαρύ κλίμα θα υποδεχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπόλοιποι ηγέτες τον Ελληνα πρωθυπουργό. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους υπόλοιπους θεσμούς αμφισβητούν αν υπάρχει σαφής πολιτική από τον κ. Τσίπρα, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το αντιευρωπαϊκό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα, την στιγμή που η Ε.Ε. είναι ο σύμμαχος της Αθήνας, όπως λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». «Ο χρόνος τελειώνει και χρειάζονται απτές αποδείξεις για τη βούληση της ελληνικής πλευράς ότι είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Η ελάχιστη πρόοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα είναι ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτή την αλλαγή στο κλίμα. «Ακόμα και στην Κομισιόν έχουμε αρχίσει να χάνουμε την υπομονή μας» έλεγε στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς μέχρι στιγμής ο κ. Γιουνκέρ και ο επίτροπος Μοσκοβισί έχουν υπάρξει οι πιο υποστηρικτικοί στη νέα κυβέρνηση. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και η χθεσινή δήλωση του κ. Γιουνκέρ που τόνισε: «Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συνέλθουν». Αλλά και ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε στη Die Welt: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ με κάθε τίμημα, αλλά υπό αυστηρούς όρους που είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».

Αξιωματούχοι στην Κομισιόν κάνουν αναφορά για απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά κλιμάκια και αυτά των θεσμών με τους Ελληνες συνομιλητές να έχουν αλλάξει ακόμα και 9 φορές από τις 25 Ιανουαρίου, όπως λέει αξιωματούχος. Συγχρόνως, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά θέλει να υποβαθμίσει τις τεχνικές συζητήσεις, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν πρόσβαση στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά συνομιλούν με άλλα στελέχη υπουργείων που «είτε δεν έχουν άποψη είτε την ανάλογη γνώση για να προχωρήσουν τις συζητήσεις», όπως αναφέρει, δείχνουν ότι η Αθήνα δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις.

Συγχρόνως οι δηλώσεις Ελλήνων υπουργών δεν περνάνε απαρατήρητες και προκαλούν ενοχλήσεις, καθώς η Κομισιόν έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δίνει μια διαφορετική εικόνα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και αλλάζει τη στάση της στην Ελλάδα, όταν απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο, δημιουργώντας πρόβλημα αξιοπιστίας. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει συνομιλητή τον αρχηγό των Podemos. Απέναντί του στο τραπέζι του Συμβουλίου είναι ο κ. Ραχόι και με τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση έχει καταφέρει να στρέψει όλους εναντίον του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή