Δυσφορία κρατών-μελών για την επταμερή

Δυσφορία κρατών-μελών για την επταμερή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με αρχηγούς κρατών-μελών που είχαν περιορισμένη υπομονή, αλλά και ξεκάθαρη την αίσθηση ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι των «28» χθες το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής. Τρία ήταν τα βασικά σημεία που διεμήνυσαν μια σειρά από κράτη-μέλη πριν ξεκινήσει η μίνι διάσκεψη που κάλεσε για την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας. Πρώτον, δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απόφαση σε αυτήν, δεύτερον, πρέπει να είναι άτυπη και τρίτον και πιο σημαντικό, ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές, η συζήτηση που έγινε το απόγευμα χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με την Ελλάδα -παρόλο που το βασικό θέμα ήταν η ενεργειακή ένωση- ήταν η ακόλουθη.

Πρώτη παρέμβαση ήταν του κ. Κάμερον που είπε ότι παρόλο που η χώρα του δεν ανήκει στην Ευρωζώνη «το ελληνικό θέμα είναι το μεγαλύτερο σήμερα και έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες».

Ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο και τόνισε ότι υπάρχει μία αντίθεση ανάμεσα στη στάση που έχει κρατήσει το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν -που προσπαθούν να βρουν λύση σε πολιτικό επίπεδο- και από την άλλη οι θεσμοί που σηκώνουν «κόκκινες» κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί και να αποσαφηνιστεί, σημείωσε. Η Ελλάδα ζήτησε μια μικρότερη συνάντηση, καθώς θέλει να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, ή υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα. «Η συνάντηση αυτή δεν είναι μια ξεχωριστή συνάντηση, αλλά μια προκαταρκτική συνάντηση για να δούμε πού βρίσκονται οι διαφορές», είπε.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, που είχε εκφράσει εκνευρισμό για τη μίνι σύνοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Βέλγοι έχουν συνεισφέρει 6 δισ. στην Ελλάδα και το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωζώνη, όχι μόνο αυτούς που είναι προσκεκλημένοι στη συνάντηση», είπε ότι η λύση θα βρεθεί μέσα από συλλογική κατανόηση και πρότεινε ότι αν είναι να γίνει αυτή η περιορισμένη συνάντηση, πιο κατάλληλο θα ήταν να έμενε στους τέσσερις προέδρους και να μην ήταν αρχηγοί κρατών-μελών.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, που έχει εκλογές τις επόμενες εβδομάδες και είναι από τους σκληρούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η μίνι σύνοδος δεν θα πρέπει να αλλάξει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου. «Δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για καμία αλλαγή». Ο κ. Τουσκ πήρε την πλήρη ευθύνη για την επταμερή συνάντηση. «Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δικαιολογεί μία τέτοια συνάντηση» είπε και τόνισε ότι είναι άτυπη. Ανέφερε ακόμη ότι δύο ήταν οι επιλογές: ή θα γινόταν αυτή η συνάντηση ή μία επίσημη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης για την οποία ήταν αντίθετος. Ο ίδιος θέλοντας να καθησυχάσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς είπε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις και ότι θα ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών-μελών την επομένη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν ήθελε μία Σύνοδο Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης που ήταν μη προγραμματισμένη και απροετοίμαστη. Οπως και ο Φινλανδός πρωθυπουργός κράτησε σκληρή στάση, λέγοντας ότι πρέπει να επιμείνουμε στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, να υλοποιηθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σε κανέναν που έρχεται στο Συμβούλιο να ζητάει διαφορετική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT