1,4 δισ. από τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία αναμένει η κυβέρνηση

1,4 δισ. από τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία αναμένει η κυβέρνηση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο έως τη Δευτέρα θα ανοίξει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα αναμένεται η έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποσταλεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και να ξεκινήσει η διαδικασία, μέσω της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αναμένει ζεστό χρήμα της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ για το 2015. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή διοικητών Ταμείων, υπηρεσιακών παραγόντων και του επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη μηχανοργάνωση των Ταμείων, κατά την οποία ο κ. Στρατούλης ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας άμεσα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις για ένταξη σε ρυθμίσεις που είναι ήδη ενεργές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες, ενώ διαπιστώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον από οφειλέτες για ένταξη στη νέα ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης από τους υπαλλήλους των Ταμείων, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν ότι ψηφίστηκε ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, η εφαρμογή στο Ταμείο θα ανοίξει πιθανότατα την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Μάλιστα, ο κ. Σπυρόπουλος καλεί με επιστολή του τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών που παρέχει νέος νόμος (Ν. 4321/2015), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης οφειλών. Αν δεν αξιοποιηθεί και η τελευταία αυτή ευκαιρία, το ΙΚΑ ξεκαθαρίζει ότι οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Αλλωστε, μετά το τέλος Απριλίουπου λήγει η προθεσμία για την ένταξη και στη νέα ρύθμιση, θα παραμείνει σε ισχύ μόνο η πάγια ρύθμιση με δυνατότητα μόλις 12 δόσεων.

Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τη 2α Μαρτίου 2015.

Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως ακολούθως:

• Εκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής.

• Εκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις.

• Εκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις.

• Εκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις.

• Εκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις.

Οφέλη από την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

Σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης και την έκδοση της απόφασης ρύθμισης αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου 2015 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, καθώς και των τρεχουσών εισφορών από εκεί και έπειτα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνον η υποβολή της αίτησης υπαγωγής και η προσκόμιση αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας του οφειλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή