Προτάσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και… Βρυξελλών

Προτάσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και… Βρυξελλών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία 40 ημερών για να δηλώσουν «μαύρα εισοδήματα» σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που τα απέκρυψαν στο παρελθόν από την εφορία. Μετά την προθεσμία, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν μέχρι και στην κατάσχεση των ποσών που απέκρυψαν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες θα υποβληθούν στους θεσμούς, αφού προηγουμένως δοθεί μια τελευταία εθελοντική ευκαιρία να δηλωθούν εισοδήματα τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 15% έως 20%. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Ωστόσο, εντός της κυβέρνησης υπάρχουν και δεύτερες απόψεις, που διαφωνούν με το όλο εγχείρημα, ακόμα και με τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων στο περιουσιολόγιο.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή 15%-20% για τη φορολόγηση των ανωτέρω εισοδημάτων και άρση των ποινικών διώξεων. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων.

Αμέσως μετά, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων θα δηλωθεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Επίσης, εξετάζεται -έπειτα και από πρόταση των θεσμών- τα κέρδη από λαχεία, ΟΠΑΠ κ.λπ. να γίνονται δεκτά από την εφορία μόνο αν έχει ονομαστικοποιηθεί  το σχετικό δελτίο κατά την αγορά του.

Επίσης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα ενταχθεί και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ηδη συστάθηκε επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα πρέπει να παραδώσει το έργο της μέχρι τα τέλη Μαΐου. Οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοσθούν ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια. Οι νέες τιμές της εφορίας υπολογίζεται να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και θέσπισης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Και αυτό, διότι ο ΕΝΦΙΑ έφερε στα δημόσια ταμεία ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένας νέος φόρος στα ακίνητα που αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο τα ίδια έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή