«Ομάδες» στη Συγγρού

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντίπαλο τον χρόνο κινείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, καθώς τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου και το ασταθές έδαφος στο οποίο κινείται εφεξής η διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους αποτελούν γόρδιο δεσμό για τον τέως πρωθυπουργό. Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ κινούνται ουσιαστικά βάσει δύο σεναρίων:

• Το πρώτο σενάριο προβλέπει ρήξη της κυβέρνησης είτε με τους εταίρους (σ.σ. για την οποία ομιλούν στελέχη όπως οι Γ. Βαρουφάκης και Ευ. Τσακαλώτος) είτε με την εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. Συνεπώς οδηγεί σε εξελίξεις, είτε αυτές είναι νέες εκλογές είτε ανασύνθεση της κυβέρνησης («οικουμενική») μέσα από την υπάρχουσα Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος είτε με μία νέα εκλογική δοκιμασία, την οποία θα δώσει υπό δυσμενείς δημοσκοπικούς όρους, είτε με το σενάριο συγκρότησης νέας κυβέρνησης από τη Βουλή.

• Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κ. Τσίπρα να επιτυγχάνει νέα συμφωνία με τους εταίρους, να την υλοποιεί στο εσωτερικό και τελικά να σταθεροποιείται ως πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού.

Ο ορίζοντας και για τα δύο σενάρια δεν είναι άλλος από τον προσεχή Ιούνιο, στα τέλη του οποίου ολοκληρώνεται άλλωστε και η παράταση της δανειακής σύμβασης που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Τότε, αν όχι νωρίτερα, θα φανεί σαφώς τι μπορεί να επιτύχει η κυβέρνηση και ποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν είτε στο πολιτικό σκηνικό, είτε στη Ν.Δ. Διότι, καίτοι ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του εμφανίζονται σε εντελώς διαφορετική λογική, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι εφόσον οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα είναι ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός που θα ανοίξει το ζήτημα της διαδοχής.

Γευμάτων συνέχεια…

Παρά τη φαινομενική νηνεμία και τη λειτουργία του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η αποκάλυψη του «δείπνου των 14», η απάντηση της ηγεσίας (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή, συγκρότηση Συμβουλίου) και κυρίως η ρητή δήλωση Σαμαρά ότι δεν παραιτείται, προκάλεσαν μία αρχική αποσυσπείρωση των αμφισβητιών που τώρα ανασυγκροτούνται. Ετσι, οι «καφέδες» ανά δυάδες – τριάδες το προηγούμενο διάστημα εξελίχθηκαν σε μαζικές συνάξεις, μία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε κλειστό club της πρωτεύουσας. Σε αυτή παραβρέθηκε διψήφιος αριθμός βουλευτών από την Αθήνα και την περιφέρεια με αντικείμενο τις εξελίξεις στο κόμμα. Συνοδεία καφέ, για τις εξελίξεις συνομίλησαν στελέχη διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων. Μεταξύ αυτών ήταν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Κ. Τζαβάρας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Αννα Καραμανλή, Κ. Τσιάρας και Θ. Καράογλου.

Προεργασία υπάρχει και στο παρασκήνιο. Ο κ. Ν. Δένδιας επιδιώκει να διατηρήσει εαυτόν ως αντίπαλο πόλο του κ. Σαμαρά, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι θα «τρέξει» στην κούρσα, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνει την απόφαση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη να απέχει, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη συγκροτεί όμιλο πολιτικού προβληματισμού, ενώ ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το έτοιμο και καραμανλικών αναφορών «Ρεύμα Σκέψης», υπό τον καθηγητή κ. Κ. Μαγουλά, ως βήμα για τη δική του και όχι μόνον πολιτική πλατφόρμα.

Οι τόνοι που υιοθετεί ο κ. Σαμαράς και η εν γένει αντιπολιτευτική του στάση δείχνουν ότι μέσα από την έμπρακτη επιβεβαίωση όσων πρέσβευε προεκλογικά φιλοδοξεί να κρατήσει «ζεστή» τη Ν.Δ. στο ενδεχόμενο εκλογών, αλλά και να παραμείνει ο ίδιος βασικός συνομιλητής σε κάθε άλλο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε πείσμα μεγάλου αριθμού στελεχών που τοποθετούνται συναινετικά έναντι της νέας κυβέρνησης μπροστά στο διακύβευμα της εθνικής κρίσης, επιδιώκει να διατηρήσει για τον ίδιο τον τελευταίο λόγο και να μην εμφανιστεί, στα σενάρια, ως «δεδομένος» εταίρος.

Ενταση την Παρασκευή

Οι διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ. αποτυπώθηκαν με ένταση, την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν οι Χρ. Λαζαρίδης, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης τάχθηκαν υπέρ της σκληρής γραμμής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αποστασιοποίηση αρκετών εκ των λοιπών μελών του οργάνου (Ολγα Κεφαλογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ανδ. Παπαμιμίκος, Σ. Ιωαννίδης).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι δηλώσεις του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και αργότερα του κ. Μ. Βορίδη περί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προκαλέσει την οξεία αντίδραση και τις παρατηρήσεις του προέδρου του κόμματος, που διείδε τον κίνδυνο να θεωρηθεί «παρακολούθημα» των εξελίξεων. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν απορρίπτουν εκ προοιμίου κάθε σενάριο συγκυβέρνησης, αν και δεν είναι το επιθυμητό, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι αμφίβολο εάν θα πειθαρχούσαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Θέτουν, ωστόσο, σειρά προγραμματικών και άλλων προϋποθέσεων για την υλοποίησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT