Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σύνθετη εικόνα, έντονης ρευστότητας, αμηχανίας, προβληματισμού, αλλά και έντονων επιφυλάξεων για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με το κορυφαίο όργανό του ως προς τη διαχείριση της πολιτικής, την Πολιτική Γραμματεία, να βρίσκεται ουσιαστικά αδρανοποιημένη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές.

Παρά τα συνεχή και έντονα αιτήματα για έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, κομματικά στελέχη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδριάσεις του οργάνου, χωρίς όμως ουσιαστική ενημέρωση. Η πρώτη συνεδρίαση αφιερώθηκε στις καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η θέση για δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και η τρίτη με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ωστόσο, στη συνάντηση με τον κ. Βούτση τέθηκε επιτακτικά από τον κ. Αλέκο Καλύβη το θέμα της ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Καλύβης ζήτησε να έρθει στην Πολιτική Γραμματεία το κείμενο με τα μέτρα που έχει συντάξει η κυβέρνηση και τα οποία θα εισηγηθεί στα τεχνικά κλιμάκια και στο Eurogroup, ώστε να τύχουν επεξεργασίας και η όποια συμφωνία να έχει και τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού. Ο νέος γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, είπε ότι θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, ωστόσο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που είχε προγραμματιστεί για τον σκοπό αυτό για αύριο, αναβλήθηκε λόγω απουσίας του κ. Κορωνάκη από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κορυφαίο κομματικό όργανο θα πληροφορηθεί τη λίστα των μέτρων μετά το Eurogroup, εκτός και αν στο μεταξύ αλλάξει κάτι. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση αυτή τέθηκε και το ερώτημα προς τον κ. Βούτση αν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του κ. Κατρούγκαλου και η απάντηση που δόθηκε ήταν απολύτως αρνητική.

Πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο στελέχη, αλλά και πολλοί βουλευτές δεν θα ψηφίσουν συμφωνία που θα ταυτίζει ιστορικά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

To κρίσιμο δίλημμα

Τονίζουν ακόμη ότι οι θέσεις για εκλογές ή δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι ζητήματα για ημερήσια επικοινωνιακή κατανάλωση, αλλά κορυφαίο θέμα στρατηγικής και για το κόμμα και για την κυβέρνηση και ότι ως εκδοχές και όχι ως σενάρια και οι εκλογές και το δημοψήφισμα υπάρχουν εκ προοιμίου στο τραπέζι από μέλη, στελέχη, βουλευτές, ακόμη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται απολύτως βέβαιο, σύμφωνα με άλλες κομματικές πηγές, ότι τις επόμενες εβδομάδες από την κατάθεση στη Βουλή των πρώτων μέτρων μέχρι το συνολικό πακέτο συμφωνίας που προβλέπεται για τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλονιστεί, θα διαπραγματευθεί το κόμμα με την κυβέρνηση και το μέλλον του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης, θα κριθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στις συσκέψεις αυτές αλλά και σε πολλές συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών διεξάγεται έντονη συζήτηση για τις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης, ενώ από πλευράς κυβερνητικών στελεχών εκφράζεται επίσης η δυσφορία ότι ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει αποφασιστικά την κυβέρνηση. Οπως παρατηρεί έμπειρη κομματική πηγή, οι αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης – κόμματος μεγαλώνουν και επισημαίνουν ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει και μπορεί να το αντιμετωπίσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, αργά ή γρήγορα, θα προσφύγει στο κόμμα προκειμένου να αναζητήσει στηρίγματα για τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις.

Επειδή η νέα δομή της κυβέρνησης δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου των υπουργών από τις κομματικές επιτροπές, με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες νέα επιτροπή με στόχο τον συντονισμό κόμματος – υπουργείων, αλλά και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, προφανώς και για να στηριχθεί η κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επωμίζεται το πρωτοφανές για τα κυβερνητικά δεδομένα βάρος να προΐσταται της νέας Επιτροπής, να συντονίζει τους υπουργούς και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, να μετέχει όλων των συσκέψεων, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη νέα επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, το μέλος της Π.Γ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, μέλος του προεδρείου της Κ.Ο. και το κομματικό στέλεχος Χρήστος Λάσκος από τη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή