Drummond Money-Coutts: Ο διάσημος σταρ των ψευδαισθήσεων

Drummond Money-Coutts: Ο διάσημος σταρ των ψευδαισθήσεων

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπομπή του 29χρονου Αγγλου, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, στο National Geographic Channel συναρπάζει εκατομμύρια τηλεθεατές και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα μάς έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα όρια μεταξύ μαγείας και πραγματικότητας.

Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους μάγους. Εχει εμφανιστεί μπροστά στη βασίλισσα της Αγγλίας, προσκαλείται τακτικά σε ιδιωτικά πάρτι ηθοποιών του Χόλιγουντ και γυρίζει τον κόσμο, από την Αφρική έως την Ινδία, ερευνώντας την επίδραση της μαγείας στην κοινωνία. O Drummond Money-Coutts (DMC) έχει κάνει σκοπό της ζωής του να ενημερώνει από την τηλεόραση για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που εξακολουθούν να μαστίζουν τον κόσμο. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πρώην τραπεζιτών της βασιλικής οικογένειας, και διάδοχος της βαρωνίας Latymer (δηλαδή λόρδος εν αναμονή, μόλις αποβιώσει ο πατέρας του Crispin Money-Coutts), έλαβε την καλύτερη εκπαίδευση στο κολέγιο Eton. Αλλά αφοσιώθηκε στο πάθος του. Πριν από δυόμισι χρόνια κινδύνεψε να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αποτυχημένης απόδρασης τύπου Χουντίνι, ενώ βρισκόταν δεμένος στην τροχιά δύο αυτοκινήτων που έτρεχαν καταπάνω του. Το επιχείρησε ξανά, αυτήν τη φορά με επιτυχία, για την τηλεοπτική του εκπομπή «Beyond Magic with DMC» στο National Geographic Channel, που προβάλλεται από τον ΟΤΕ TV. Εδώ και πολλά χρόνια πρωτοστατεί σε φιλανθρωπικές εκστρατείες – το 2011 η καμπάνια του για τους άστεγους του Λονδίνου συγκέντρωσε πάνω από 250.000 λίρες. 

Τι είναι η μαγεία; Ο Roald Dahl έλεγε ότι όσοι δεν πιστεύουν στη μαγεία δεν θα τη βρουν ποτέ. Eίναι ό,τι εμείς θέλουμε να είναι. Εάν βλέπουμε μαγεία στη μουσική ή στην ποίηση, υπάρχει. Εάν τη βλέπουμε σε ένα τρικ με μια τράπουλα, πάλι υπάρχει.

Και εάν πιστεύουμε στον Αγιο Βασίλη; ∆εν νομίζω ότι ισχύει συγκεκριμένα για τον Αγιο Βασίλη. Αλλά υπάρχουν πράγματα στα οποία πιστεύουμε, ενάντια στις ενδείξεις. Η επίδραση πλασέμπο έχει αποδειχθεί πολλές φορές.

Tα μαγικά σας κόλπα είναι πλασέμπο; Ισως εμπεριέχουν και αυτό το στοιχείο.

Οι γονείς σας απογοητεύτηκαν που γίνατε μάγος; Είχαν μια φυσιολογική ανησυχία, όπως θα είχαν όλοι οι γονείς εάν το παιδί τους τους έλεγε ότι θα ακολουθήσει το τσίρκο της πόλης. Ομως εγώ ποτέ δεν αμφέβαλα για το σχέδιό μου. Ο,τι καταπληκτικό μού συμβαίνει τώρα είναι αποτέλεσμα υπομονής και σκληρής δουλειάς, μετά από πολλά χρόνια εμφανίσεών μου σε φρικτά πάρτι και νυχτερινά κλαμπ.

Τι σας ώθησε να αφοσιωθείτε στα μαγικά; Ημουν ένα αρκετά δυστυχισμένο παιδί στο οποίο τα μαγικά πρόσφεραν διέξοδο. Και όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι τα μυστικά και τις τεχνικές, αντί να αποθαρρυνθώ, δημιουργήθηκε μέσα μου μεγαλύτερη επιθυμία να ψάξω για το μικρό, πραγματικά μαγικό κομμάτι.

Το έχετε βρει μετά από τόσα χρόνια; Εχω πλησιάσει πολύ.

Ενας μάγος γεννιέται ή γίνεται; ∆εν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να γεννηθεί μάγος περισσότερο από ό,τι μπορεί να γεννηθεί πιανίστας. Αυτό με το οποίο γεννιέσαι είναι η εμμονή και η αγάπη που σε «κρατάνε» όλα τα χρόνια της εξάσκησης. Μόνο όσοι ιδεοληπτικά πασχίζουν να κάνουν κάτι σωστά μπορούν να τα καταφέρουν. ∆εν υπάρχει σύντομος δρόμος για να παίξει κάποιος Τσαϊκόφσκι.

Χρειάζονται υπερφυσικές ικανότητες; ∆εν έχω δει ποτέ τίποτα που στο δικό μου μυαλό θα μπορούσε να θεωρηθεί «υπερφυσικό», αν και θα το ήθελα πολύ. Οσοι υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν το μέλλον ή… το αγαπημένο χρώμα της ζακέτας κάποιου που έχει πεθάνει χρησιμοποιούν τα ίδια τρικ μ’ εμάς.

«∆ιαβάζουν» το μυαλό μας; Σε ένα «μαγικό» πλαίσιο το διάβασμα του μυαλού είναι η ψευδαίσθηση του διαβάσματος του μυαλού. Μπορεί να γίνει με χαρτιά τράπουλας, με λέξεις, με αριθμούς.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα μαγικά; Ενώ πνιγόμαστε στην πληροφόρηση, διψάμε για λίγο μυστήριο περισσότερο από ποτέ. Η τεχνολογία, πάντως, παίζει ρόλο. Κυκλοφορούν πολλά gadgets τύπου James Bond.

Ο Χάρι Χουντίνι θα ήταν θρύλος στην εποχή μας ή θα είχε απομυθοποιηθεί; Θα ήταν μεγαλύτερος θρύλος! Hταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους super stars και ενορχηστρωτής της δικής του δημοσιότητας. Συνήθιζε να λέει φτιαχτές ιστορίες στους δημοσιογράφους και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από το άτομό του.

Τι πήγε λάθος όταν επιχειρήσατε να τον μιμηθείτε; Ηταν σαν τα αεροπορικά δυστυχήματα όπου μια σειρά από μικρά προβλήματα συντελούν σε μια μεγάλη καταστροφή. Εβρεχε, τα σχοινιά ήταν λάθος, δεν είχα προετοιμαστεί αρκετά. Για μήνες μετά δεν μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια.

Ο πολιτισμός μας είναι ευάλωτος στη μαγεία; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα μέντιουμ. Βρίσκουν πλούσιους και ευπρόσβλητους ανθρώπους και συλλέγουν πληροφορίες υποκλέπτοντας emails και ψάχνοντας στα σκουπίδια. Εάν είσαι ικανός να ενσταλάξεις το φόβο σε ανθρώπους, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. 

Εσείς εξηγείτε στον κόσμο τα μαγικά τρικ σας; Οχι. Για μένα το σημαντικότερο στα μαγικά είναι ότι δίνουν ελπίδα στον κόσμο ότι υπάρχει κάτι περισσότερο.

Και ας είναι ψέμα; Ενα πολύ όμορφο ψέμα όμως. Εάν παρακολουθούσατε ένα συγκινητικό μπαλέτο, θα θέλατε να δείτε μετά τα πληγωμένα πόδια της μπαλαρίνας;

Χρησιμοποιείτε περισσότερο την ψυχολογία ή τα μαθηματικά; Στα μαγικά κάνεις αυτό που έχει σημασία να μην έχει σημασία και αυτό που δεν έχει σημασία να μοιάζει σημαντικό. 

∆εν είναι λίγο περίεργη η δουλειά του μάγου για έναν ενήλικο; Είναι μια γελοία δουλειά και γι’ αυτό προσπαθώ να της δώσω βαθύτερο νόημα.

Εχετε μελετήσει τη μαγεία στον ελληνικό πολιτισμό; Ολη η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη μαγεία. Ο Ερμής μπορούσε να πετάξει και ο ∆ίας να μεταμορφωθεί. Εχω κι εγώ μια σχέση με την Ελλάδα. Η προ-προ-θεία μου Mercy είχε έρθει στην Κρήτη με τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ερωτεύτηκε έναν Ελληνα ψαρά και η οικογένειά της την αποκλήρωσε. Είναι μια όμορφη ιστορία που έμαθα πρόσφατα όταν συναντηθήκαμε με όλα μου τα ξαδέρφια από την Ελλάδα στο σπίτι του πατέρα μου στην Ισπανία. Ο ξάδερφός μου Γιάννης Σειραδάκης είναι αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.  

Μήπως πρέπει να δώσετε στους Ελληνες συγγενείς σας μέρος της περιουσίας σας; ∆υστυχώς, δεν έχουμε πια περιουσία, διότι μια πρόγονός μας δώρισε όλη την κληρονομιά της σε καταφύγια αστέγων στην Αγγλία και ένας άλλος στην κατά 40 χρόνια νεότερη γυναίκα του. Εχουμε μόνο δύο θαυμάσια ξύλινα τεράστια σεντούκια που κάποτε, μαζί με άλλα 12, περιείχαν το ασήμι της οικογένειας. ∆ύο άδεια κουτιά.

Γιατί νιώθετε την ανάγκη να κάνετε φιλανθρωπία; ∆εν πρέπει να βαστάς την καλή τύχη για τον εαυτό σου.

Θα χρησιμοποιήσετε τον τίτλο σας όταν αποβιώσει ο πατέρας σας; ∆εν το έχω σκεφτεί. Λόρδος DMC;

Τι γράφει το τατουάζ στο κεφάλι σας; ∆εν είμαι πολύ θρησκευόμενος, αλλά λατρεύω τα σοφά αποφθέγματα. Πριν από μερικά χρόνια κατέληξα σε τρεις φράσεις που με αντιπροσωπεύουν: Μείνε αληθινός στα όνειρα που κρατάς στην καρδιά σου, αγάπα όλους όσοι σου δείχνουν καλοσύνη, πίστευε ότι όλα είναι δυνατά. Οι τρεις λέξεις λοιπόν στο κεφάλι μου είναι κουράγιο, αγάπη και πίστη, γραμμένες στα Ινδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή