Οργισμένοι οι καθηγητές του ΕΚΠΑ

Οργισμένοι οι καθηγητές του ΕΚΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατάντια! Οι πανεπιστημιακοί να προσπαθούν να μπουν στα Προπύλαια, να υβρίζονται και να εμποδίζονται από τους αναρχικούς και ο πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ Γιάννης Πανούσης να παίζει κρυφτό!». Το σχόλιο πανεπιστημιακού χθες στην πλατεία Κοραή καταδεικνύει την αγανάκτηση των πανεπιστημιακών μπροστά στη συνεχιζόμενη απραξία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και ευρύτερα της κυβέρνησης για τη λήξη της κατάληψης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που χθες συμπλήρωσε τρεις ημέρες.

Ειδικότερα, χθες περίπου 100 πανεπιστημιακοί συγκεντρώθηκαν στον χώρο των Προπυλαίων για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη. Ομως, στον χώρο συγκεντρώθηκαν και εξωπανεπιστημιακοί, αλληλέγγυοι με τους καταληψίες, οι οποίοι απώθησαν τους πανεπιστημιακούς. «Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε η πρυτανεία που έχει καλέσει τις αρμόδιες αρχές – άρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει. «Η συνεχιζόμενη αδυναμία λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου δημιουργεί πλέον σημαντικά προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, όπως τις πληρωμές των εργαζομένων, την εκπαιδευτική διαδικασία, τις νομικές υποθέσεις, τις υποθέσεις προς εθνικούς και διεθνείς φορείς. Παρότι έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν έχει προκύψει καμία λύση του προβλήματος» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο. Να παραδώσει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας σε μια βίαιη μειοψηφία εξωπανεπιστημιακών και να κλείσει απέξω, εδώ και τρεις μέρες, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η κυβέρνηση με τη στάση της κατ’ ουσίαν στηρίζει τους καταληψίες. Εμποδίζει την αστυνομία να πράξει το καθήκον της παρά την εισαγγελική παραγγελία για τη λήψη μέτρων κατά του αυτοφώρου αδικήματος. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι δύο κυρίως κυβερνητικοί υπεύθυνοι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός Παιδείας, είναι πανεπιστημιακοί και βαρύνονται με διπλή ευθύνη. Οφείλουν να ενεργήσουν αμέσως» δήλωσε ο βουλευτής Ν.Δ. και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πάντως, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, η ηγεσία του οποίου πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε την πρυτανική αρχή και τάσσεται κατά της εκκένωσης των Προπυλαίων. «Η απόφαση της Πρυτανικής Αρχής να καλέσει συγκέντρωση στα Προπύλαια δημιουργεί ανησυχία. Θέλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πρακτική “συγκέντρωση-αντισυγκέντρωση”: μπορεί να δημιουργήσει ένταση και να επιτείνει αδιέξοδα. Αντίθετα, η νηφαλιότητα, η εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του διαλόγου και ο προσανατολισμός στη διευθέτηση του θέματος με πολιτική προσέγγιση μπορούν να αποβούν πιο ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι» δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή