Κινηματογραφική ανάσα αισιοδοξίας στην οδό Σταδίου

Κινηματογραφική ανάσα αισιοδοξίας στην οδό Σταδίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολυσύχναστη στοά Κοραή, ανάμεσα στην ομώνυμη πλατεία και την πολύπαθη (εμπορικά) οδό Σταδίου, άνοιξε και πάλι πριν από δύο εβδομάδες τις πόρτες του ο κινηματογράφος «Αστορ». Η τοποθεσία συνυφασμένη με την κινηματογραφική ιστορία της Αθήνας, αφού ταινίες εκεί προβάλλονταν ήδη από το 1908, με τη λειτουργία υπό την επωνυμία «Αστορ» να ξεκινά το 1947.

Η ανακαινισμένη αίθουσα, με όλα τα σύγχρονα μέσα ήχου και προβολής συν τις ανάλογες ανέσεις, υποδέχεται και πάλι τους Αθηναίους σινεφίλ υπό τη νέα διεύθυνση της εταιρείας διανομής Weird Wave. Οπως μας πληροφόρησε πάντως και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Θανάσης Πατσαβός, στο «Αστορ» θα παίζονται και άλλες ταινίες εκτός του καταλόγου της εταιρείας: «Προφανώς, μας ενδιαφέρει να προβάλλονται οι δικές μας ταινίες, αλλά όχι αποκλειστικά. Θα υπάρχουν κι άλλα φιλμ στο δικό μας πάντα προφίλ του σινεμά του δημιουργού. Επίσης, ενδιαφερόμαστε να οργανώσουμε κι άλλες δραστηριότητες γύρω από το σινεμά, όπως κάποια αφιερώματα, ή να λάβουμε μέρος και σε φεστιβάλ».

Γιατί, όμως, να ανοίξει κανείς άλλη μία αίθουσα (υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι επέστρεψαν επίσης η «Αλκυονίδα» και το «Στούντιο»), τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ιστορικό χαμηλό αναφορικά με την προσέλευση των θεατών στα σινεμά; «Θεωρούμε πως μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τουλάχιστον τις μικρότερου βεληνεκούς ταινίες, οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν διανομή. Είναι, επίσης, σημαντικό γι’ αυτού του είδους τις ταινίες να έχουν τον χρόνο τους, δηλαδή να μπορούν να μείνουν για αρκετές εβδομάδες σε προβολή, ώστε να τις μάθει ο κόσμος και να πάει να τις δει».

Δεδομένης πάντως και της περιοχής στην οποία βρίσκεται το «Αστορ», ανάμεσα στην έτερη ιστορική αίθουσα του «Αστυ» και το ρημαγμένο «Αττικόν», η επαναλειτουργία του ως κινηματογραφικής αίθουσας αλλά και ως πόλου έλξης για τους Αθηναίους αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ο κ. Πατσαβός επιβεβαιώνει: «Σε αρμονία με την ήδη ζωηρή δραστηριότητα που υπάρχει τριγύρω λόγω των καφέ και των άλλων καταστημάτων της στοάς, θα θέλαμε το σινεμά να είναι το επίκεντρο μιας εξόδου που θα συνδυάζεται με μια πιο χαλαρή διάθεση, μακριά από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Μας αρέσει, δηλαδή, το ότι ο επισκέπτης του “Αστορ” μπορεί να κάτσει να διαβάσει την εφημερίδα του ή να πιει τον καφέ του πριν και μετά την προβολή, δημιουργώντας έτσι ένα χαλαρό περιβάλλον το οποίο συνδράμει και στην ίδια την απόλαυση της ταινίας».

Δεδομένου, πάντως, πως το «Αστορ» είχε επαναλειτουργήσει και τη διετία 2010-12 –μετά το πρώτο του κλείσιμο, το 2005– χωρίς να καταφέρει τελικά να επιβιώσει, ας ελπίσουμε η νέα προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία. Τόσο η περιοχή όσο και η κινηματογραφική Αθήνα το έχουν ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή