Επενδύσεις, τουρισμός, ενέργεια στην ατζέντα Τσίπρα – Πούτιν

Επενδύσεις, τουρισμός, ενέργεια στην ατζέντα Τσίπρα – Πούτιν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμφαση στη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και χωρίς ιδιαίτερα υπέρμετρες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται σήμερα στο Κρεμλίνο, ευελπιστώντας ότι θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Το κλίμα της θερμής υποδοχής που επιφυλάσσει ο κ. Πούτιν στον πρωθυπουργό περιέγραψε χθες ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, που δήλωσε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί, ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται όλα να αποτιμώνται πιστωτικο-χρηματιστικά». Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας «είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα συζητάει θέμα δανείου από τη Μόσχα, είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με ομογενείς, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Μεντβέντεφ. Από το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής – πολιτιστικής συνεργασίας.

Οι κ. Τσίπρας και Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν επίσης και το πλέγμα των σχέσεων Ε.Ε. – Ρωσίας υπό το πρίσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα γύριζε ικανοποιημένος στην Αθήνα από μια ανακοίνωση του Πούτιν ότι αίρεται το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Στο θέμα της ενέργειας, πέραν της έκφρασης της πολιτικής βούλησης για συνεργασία, δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά η βούληση για συνεργασία είναι δεδομένη. Στη Μόσχα βρίσκεται και ο κ. Ιβάν Σαββίδης, μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Σε δήλωσή του στον ρωσικό Τύπο ο κ. Σαββίδης τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «δεν θα μπορούσαν να κάνουν χωριστά» και λέγοντας ότι συνέβαλε και ο ίδιος για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.

Διέλευση αγωγών

Χθες, με διακήρυξή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη διέλευση αγωγών μέσα από το έδαφός τους, τη δημιουργία μιας εμπορικά βιώσιμης επιλογής διαφοροποίησης τόσο των οδών όσο και των πηγών φυσικού αερίου, για τη διοχέτευσή του σε όλη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει κατά κύριο λόγο συζήτηση και πλήρη αποδοχή κατά προτεραιότητα του ΤΑΡ, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο ρωσικής πρωτοβουλίας σχέδιο για τον Turkish Stream. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η διακήρυξη είναι το πρώτο βήμα, η έκφραση πολιτικών προθέσεων και ότι στο εξής, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα του project, το οποίο πρέπει να αποδειχθεί και οικονομικά βιώσιμο. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς πρότεινε στους ομολόγους του να εξετασθεί η διεύρυνση του σχήματος και να συμμετάσχουν στο project και άλλα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, τα οποία θα συνορεύουν με τις χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο υπό εξέταση αγωγός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή