Το «Καρναβάλι» των Κύκνων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζοντας το δίφυλλο προγραμματάκι του Μεγάρου Μουσικής για το μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων» σε άμεση μετάδοση (17/03) από τη Βασιλική Οπερα του Κόβεντ Γκάρντεν με το Βασιλικό Μπαλέτο, φυσικά αρχικά συγκινήθηκα. Οι Αγγλοι πάντα αναγνώριζαν, τιμούσαν και διαιώνιζαν την παράδοσή τους. Ετσι, στην πρώτη σελίδα και κάτω από το όνομα του παρόντος διευθυντού του Μπαλέτου καταγράφονται –με όλους τους τίτλους που τους έχουν αποδοθεί– η ιδρύτρια (Ντέιμ Νινέτ ντε Βαλουά), ο ιδρυτής-χορογράφος (σερ Φρέντερικ Αστον), ο ιδρυτής μουσικός διευθυντής (Κόνσταντ Λάμπερτ) και η πρίμα μπαλαρίνα Ασολούτα (Ντέιμ Μάργκοτ Φοντέιν). Για μας, τους παλιότερους, όλα ονόματα γνωστά, συγκινησιακά συνδεδεμένα με τις πρώτες μας έγκυρες επαφές με το κλασικό μπαλέτο. Εν προκειμένω, η δική μου πρώτη συναρπαστική εμπειρία με τη «Λίμνη των Κύκνων» ήταν τον Σεπτέμβρη 1961 στο Ηρώδειο, όπου το επιβλητικό συγκρότημα παρουσίαζε ένα ποικίλο πρόγραμμα divertissement και, μεταξύ των έργων, τη 2η πράξη της «Λίμνης» με τη Μάργκοτ Φοντέιν. Δεν θα ξεχάσω, με την οπτική μου μνήμη, την παρθενικά φοβισμένη είσοδο της μπαλαρίνας για την περίφημη variation της. Κι ας είδα έκτοτε δεκάδες Οντέτ από πολλά μεγάλα και μικρά ονόματα, με αποθέωση τη Νατάλια Μακάροβα στο Αμέρικαν Μπαλέ Θίατερ.

Στην περίπτωση, μουσική, χορογραφίες (με κάποιες ανεπαίσθητες προσθήκες που προσετέθησαν με τον χρόνο) και παραγωγή παραμένουν πιστές στα αγγλικά πρότυπα. Το σοκ ήρθε με τα κοστούμια των χορευτών στην 1η πράξη! Το έντυπο αναφέρει ότι τα σκηνικά είναι της γνωστής και για το καλό της γούστο Γιολάντας Σόναμπεντ. Να είναι και τα… αποκριάτικα κοστούμια δικά της; Μα έχουμε γενέθλια και όχι… ball masque! Κυρίες της Μπελ Επόκ, κύριοι με ρεντιγκότες, Τούρκοι με τουρμπάνια, Απω-ανατολίτες γενικώς, ευέλπιδες με σειρήτια από μπρούτζινα κουμπιά και οι χωρικοί των πέριξ που χορεύουν maypole, το δικό μας γαϊτανάκι, μέσα σε ποικιλόχρωμα και πλούσια κοστούμια. Τέτοια αφθονία! Περνώντας στη β΄ πράξη, επικροτώ τις μακριές ρομαντικές φούστες των κύκνων, με μόνη κοντή tutu εκείνη της Οντέτ. Το κακό πνεύμα/Φον Ρόθμπαρτ έδινε εντύπωση μοχθηρής κουκουβάγιας. Αποψη. Στο επόμενο τα περί χορού και χορευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT