Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών για ασφαλιστικό, εργασιακά

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών για ασφαλιστικό, εργασιακά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν δύο από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Παράλληλα, βέβαια, αποτελούν ίσως και τις πλέον ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, για τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς διαφοροποιήσεις, δεσμεύονται ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από αυτές.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έχουν έτοιμα τα σχέδια νόμου για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων, την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τη μη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Επιθυμίες

Το γεγονός ότι τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στη Βουλή δείχνει αφενός ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση, αφετέρου ότι εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο χειρισμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, βέβαια, κυρίως δε το ΔΝΤ, εμφανίζονται να διατηρούν σκληρή στάση τόσο στο ασφαλιστικό, ζητώντας τη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά και νέες μειώσεις στις συντάξεις, όσο και στα εργασιακά που επαναφέρουν ακόμη το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης που θα μπορούσε να αποφορτίσει το κλίμα είναι να παραπεμφθούν και τα δύο αυτά θέματα στο μέλλον, στην ευρύτερη συζήτηση που θα διεξαχθεί μετά τον Ιούνιο.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι εντός του 2015, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νέο κύκλο διαλόγου για παρεμβάσεις επί τη βάσει της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος, αποκλείοντας για την ώρα οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση συντάξεων. Αφήνει μάλιστα ανοικτό, στο μεσοδιάστημα, να υπάρξουν παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν είτε τις προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είτε τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, κυρίως στις τράπεζες.

Αναβολές

Μέχρι την έναρξη του διαλόγου, ο κ. Στρατούλης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναβολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010) με δημοσιονομικό κόστος μόλις 2 εκατ. ευρώ για το 2015, στην αναβολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με κόστος 326 εκατ. ευρώ για το 2015, καθώς και στην αντικατάσταση του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ με κόστος 70 εκατ. ευρώ. Η διατήρηση του ΕΚΑΣ θα κοστίσει επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς το νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου. Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο και κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η εμμονή μερίδας των δανειστών να μην εφαρμοστούν είναι μέρος μιας ιδεολογικού τύπου προσέγγισης που δεν μπορεί να αναζητηθεί σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Αν και ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παραμένει ο έντιμος προωθητικός συμβιβασμός, στο νομοσχέδιο ανατρέπονται σχεδόν στο σύνολό τους μνημονιακές παρεμβάσεις στα εργασιακά, με μόνη εξαίρεση το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 θα ανέλθει στα 650 ευρώ, ενώ από 1ης Ιουλίου 2016 θα επανέλθει στα 751,39 ευρώ. Παράλληλα, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, επανέρχεται η 6μηνη διάρκεια μετά τη λήξη των συμβάσεων για τη μετενέργεια, καθώς και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τον ΟΜΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT