Παλινωδίες και στο βάθος ένα ατύχημα

Παλινωδίες και στο βάθος ένα ατύχημα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα, τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται και το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λεττονίας να αποτελεί καταληκτική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι υπάρχει ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να αποτραπεί κάποιο ατύχημα, που θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως και την Τρίτη λένε κυβερνητικά στελέχη, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Brussels Group. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί διαπραγμάτευση ανά θεματική ενότητα και να υπάρχει συμφωνία σε κάθε μία από αυτές πριν αρχίσει η συζήτηση για την επομένη. Μέχρι τώρα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ακολουθείτο η μέθοδος «όλα είναι ανοικτά, μέχρι να κλείσουν όλα μαζί». Δηλαδή, τίποτα δεν εθεωρείτο συμφωνημένο και δεδομένο μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο σύνολο των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων.

Τα «εύκολα»

Με αυτή τη νέα προσέγγιση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει άμεσα τα «εύκολα» θέματα, όπως αυτά που αφορούν τη φορολογική διοίκηση και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και να αφήσει γι’ αργότερα εκείνα στα οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες εσωτερικές αντιδράσεις, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Προσδοκά δε, ότι έχοντας επιτύχει συμφωνία σε μια «κρίσιμη μάζα» θεμάτων έως τις 24 Απριλίου, θα μπορέσει να πείσει την Ευρωζώνη, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάποιων κρατών-μελών, να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Βασικός στόχος είναι να εγκρίνει κατ’ αρχάς η Ευρωζώνη την καταβολή 1,9 δισ. ευρώ που κέρδισαν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν να εγκρίνουν χρηματοδότηση σε μια τόσο «χαλαρή» αξιολόγηση. Η Ευρωζώνη ζητάει από την Αθήνα αξιόπιστες προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και προσεκτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Στο τελευταίο εντάσσονται το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, η διοίκηση του ΤΧΣ και η νέα αρχή Εποπτείας Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της. Οπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ τη Μ. Πέμπτη, το Ταμείο θα βοηθήσει την κυβέρνηση να βρει μέτρα που θα επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος και θα είναι συμβατά με κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες της. «Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, που, όμως, θα πρέπει να το προχωρήσουμε», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας συμβιβασμός με τους θεσμούς. Σε αυτά φέρονται να περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος του ΣOE κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Μια άλλη ομάδα κυβερνητικών στελεχών εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν τελικά, εξαιτίας του φόβου για τις επιπτώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές, που θα έχει τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτής της άποψης φέρεται να είναι μεταξύ άλλων και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμό, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να υποκύψουμε», είπε επίσης την Πέμπτη, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24 του μηνός.

Ετσι, ενώ υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή για μέτρα στο ασφαλιστικό, αυτά δεν έχουν περιληφθεί –προς το παρόν τουλάχιστον– στις λίστες που κατά καιρούς έχει στείλει ο κ. Βαρουφάκης στους επικεφαλής της τρόικας. Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις βρίσκονται πίσω από τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για κρίσιμα θέματα, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Θολό είναι το τοπίο και σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του Δημοσίου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η εικόνα των άδειων ταμείων που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι ακριβής και έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζουν δε ότι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγαν πως εάν δεν βρισκόταν λύση έως τις 9 Απριλίου, η κυβέρνηση δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Λίγες ημέρες αργότερα, τη Μ. Τετάρτη, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Θεοχαράκης έλεγε στο Eurogroup ότι τα λεφτά τελειώνουν στις 24 Απριλίου, ίσως και νωρίτερα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει ακόμη τις ανάγκες της έως το τέλος του μήνα τουλάχιστον. «Ενα μεγάλο μέρος από αυτά έχουν ήδη γίνει ρέπος και όσα απομένουν καλύπτουν τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες τους», λένε αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα. Αν έχουν δίκιο και η εκτίμηση των πιστωτών είναι λανθασμένη, τότε ο κίνδυνος ενός ατυχήματος πριν από το τέλος του μήνα αυξάνεται δραματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT