Ενα κράτος που καμώνεται…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βόλος και τα χωριά του Πηλίου πλημμύρισαν το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης, από την Τρίτη, ίσως και νωρίτερα, αρκούσε να παρακολουθήσει κάποιος τα δελτία καιρού στην τηλεόραση για να πληροφορηθεί ποιες περιοχές θα κινδύνευαν τις επόμενες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων μόλις την Πέμπτη το πρωί.

Λίγες ώρες μετά το αίτημα συνδρομής, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες με έναν φορτωτή να μεταφέρει κατοίκους του Παλαμά στον κουβά του. «Είμαστε παντού», έγραφε το τιτίβισμα του ΓΕΕΘΑ. Υποθέτω ότι η διαταγή στο πλήρωμα του φορτωτή ήταν του τύπου: «Μεταβείτε πάση δυνάμει στον Παλαμά να σώσετε τους ανθρώπους και βγάλτε και καμιά φωτογραφία με το κινητό για τα social media». Επίσης χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο στη Λάρισα, γιατί οι πλημμύρες στα Φάρσαλα ή η καταστροφή στη Μαγνησία δεν ήταν αρκετές ώστε να διεγείρουν τα ανακλαστικά της. Κι ας είναι τρεις ημέρες δεκάδες χωριά αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα, χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες, εγκλωβισμένοι, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα. Και μόλις χθες, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, πλαισιωμένος από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να διαβεβαιώσει όσους δοκιμάζονται ότι είναι «εδώ γι’ αυτούς».

Από τη μια, έχουμε πρωτοφανή φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να προλάβει με κατάλληλες παρεμβάσεις τις επιπτώσεις της. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη αναθεώρηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης απεντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπλημμυρικά έργα, επειδή καθυστερούσε η υλοποίησή τους (απεντάχθηκαν και έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε στα επόμενα Τέμπη). Ακόμη χειρότερα, έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να συντονίσει επαρκώς και εγκαίρως τις δυνάμεις του και να αξιοποιήσει όποια μέσα έχει στη διάθεσή του. Εάν οι μπουλντόζες του Στρατού ενίσχυαν τα αναχώματα στον κάμπο της Καρδίτσας την Τρίτη ή την Τετάρτη, ίσως να μη χρειάζονταν οι λέμβοι και τα ελικόπτερα για να διασώσουν εγκλωβισμένους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οπως θα έλεγαν και στα καμποχώρια, έχουμε ένα κράτος που απλώς καμώνεται πως είναι παντού και για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή