«Εχετε έξι εργάσιμες μέρες», προειδοποιούν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

«Εχετε έξι εργάσιμες μέρες», προειδοποιούν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από τις 20 Φεβρουαρίου που έκλεισε η συμφωνία για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τους εταίρους, η Ελλάδα βρίσκεται συνέχεια αντιμέτωπη με πιεστικές προθεσμίες, είτε για την αποπληρωμή χρέους είτε για τις λήξεις ομολόγων είτε για να καταθέσει μία λίστα μέτρων.

Ομως, για πρώτη φορά μέσα σε αυτές τις 40 και κάτι μέρες η πίεση είναι τόσο ασφυκτικά μεγάλη, που αν η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων και μεταρρυθμίσεων, η οποία να γίνει δεκτή από τους εταίρους, τότε η χώρα «φλερτάρει» με καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις της και περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες, καθώς είναι πλέον γεγονός ότι και τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων του ελληνικού κράτους τελειώνουν εντός των επομένων ημερών.

Την επικινδυνότητα της κατάστασης εξέφρασε και την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου του ΕuroWorking Group, ο Eλληνας εκπρόσωπος κ. Θεοχαράκης στους 17 συναδέλφους του. Εκεί, σύμφωνα με μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων με τους οποίους μίλησε η «Κ», ο Ελληνας εκπρόσωπος είπε ότι τα ελληνικά ταμεία έχουν διαθέσιμα μέχρι τις 24 Απριλίου το αργότερο, χωρίς όμως ο ίδιος να είναι σε θέση να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Η απάντηση που έλαβε από τους υπολοίπους στο τραπέζι του EuroWorking Group είναι ότι η άμεση ανάγκη για ρευστότητα δεν αποτελεί μοχλό πίεσης. «Εγινε ξεκάθαρο ότι αν δεν δουλέψετε προς μία ολοκληρωμένη και ποσοτική συμφωνία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» και εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει έξι εργάσιμες μέρες για να παρουσιάσει μία τέτοια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς, να αναλύσει τις προτάσεις της το EuroWorking Group και τέλος, να πάρει το τελικό «πράσινο φως» από το Eurogroup.

Και οι έξι εργάσιμες μέρες προκύπτουν πολύ εύκολα κοιτώντας κανείς το ημερολόγιο. Εκεί θα καταλάβει ότι λόγω του ελληνικού Πάσχα από τη μία, αλλά και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ από την άλλη, που πραγματοποιείται στις 17-19 Απριλίου (και όλα τα στελέχη της τρόικας, μεταξύ άλλων, μεταβαίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα), οι εργάσιμες μέρες που απομένουν είναι μόνο έξι.

Αυτό που προβλημάτισε μία σειρά συμμετεχόντων στο EuroWorking Group με τους οποίους μίλησε η «Κ» ήταν ότι ο Ελληνας εκπρόσωπος κ. Θεοχαράκης έδινε την αίσθηση πως θα υπάρξει σίγουρα πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, που θα επιτρέψει τη μορφή κάποιας χρηματοδότησης, στο Eurogroup στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα. Ομως, αυτό που του έγινε ξεκάθαρο είναι ότι οι υπουργοί, για να πάρουν αυτή την πολιτική απόφαση που τόσο επιθυμεί η ελληνική πλευρά, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βασίζουν την απόφασή τους στην πορεία των τεχνικών συζητήσεων και αν δεν πειστούν για την πρόοδο, τότε δύσκολα θα δώσουν το «πράσινο φως».

Την Τετάρτη το βράδυ οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, αλλά από την άλλη σημείωσαν πως ακόμα υπάρχει μεγάλο χάσμα σε μία σειρά από τομείς, ώστε να υπάρξει συμφωνία και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά. Ο κ. Θεοχαράκης απέδωσε, από τη μεριά του, τη δυσκολία στις τεχνικές συζητήσεις στην έλλειψη στοιχείων και φακέλων από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών τόνισαν ότι το πρόβλημα των τεχνικών συζητήσεων είναι ο πολύ μικρός αριθμός των συναντήσεων. Τα βασικά προβλήματα στη συμφωνία εντοπίζονται στον τομέα των δημοσιονομικών, στα ασφαλιστικά, στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά εκφράστηκε ακόμη και πρόβλημα με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ, καθώς θα πρέπει να έχει απόλυτη ανεξαρτησία και καμία σχέση με το κυβερνών κόμμα. Για τη θέση αυτή έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Συγχρόνως, οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης σχολιάστηκαν αρνητικά στο τραπέζι του EuroWorking Group. «Το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα πίσω από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε σειρά κρατών-μελών», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Αν τις επόμενες μέρες η ελληνική πλευρά δείξει μεγάλο ζήλο στις τεχνικές συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, τότε υπάρχει κάποια περίπτωση να φτάσουν σε συμφωνία στις 24 Απριλίου. «Τέλος στα παιχνίδια», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «η σοβαρή δουλειά πρέπει να ξεκινήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT