Επιστρατεύονται παλαιές συνταγές για τους ταραξίες

Επιστρατεύονται παλαιές συνταγές για τους ταραξίες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς σταδιακή επανενεργοποίηση μονάδων και υπηρεσιών που είχαν παροπλιστεί στο διάστημα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται η ΕΛ.ΑΣ. Αυτό φέρεται να έχει αποφασίσει σιωπηρά η ηγεσία του Σώματος μετά τα συχνά επεισόδια από ομάδες αντεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας και τις πολιτικές αναταράξεις που αυτά προκαλούν.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», η διάλυση της οποίας είχε προαναγγελθεί την επομένη κιόλας των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, μετά τη λήξη πορείας 500 περίπου αντεξουσιαστών, αστυνομικοί της υπηρεσίας πήραν εντολή να «μπουν» στα Εξάρχεια και να προχωρήσουν σε προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στις ταραχές. Το ίδιο έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΑΔΑ για είσοδο – έφοδο της ΔΕΛΤΑ και της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στην πλατεία Εξαρχείων και τα γύρω στενά παρέμενε ουσιαστικά ανενεργό.

H απόφαση

Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. στα πρόσφατα επεισόδια, ανώτατος αξιωματικός που έχει την ευθύνη των αστυνομικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας σχολίασε στην «Κ» ότι «εάν δεν δίναμε εντολή να επέμβει η "ΔΕΛΤΑ" μέσα στα Εξάρχεια , δεν θα ’χαμε καταφέρει να κάνουμε προσαγωγές και συλλήψεις». Προσέθεσε μάλιστα ότι σε αντίθεση με τις πρόσφατες συλλήψεις έξω από τη Νομική και το κατειλημμένο κτίριο της πρυτανείας, οι συλλήψεις της Τρίτης ήταν «δεμένες», καθώς στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν αντικείμενα που, κατά τους αστυνομικούς, επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Το πράσινο φως

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι η ηγεσία του υπουργείου «είδε θετικά» τις προσαγωγές και τις συλλήψεις ταραξιών και άφησε να εννοηθεί ότι παρόμοια τακτική θα εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, φέρεται, το βράδυ της Τρίτης, να έδωσε το πράσινο φως στους «στρατηγούς» της ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόσουν το υφιστάμενο εδώ και μήνες επιχειρησιακό σχέδιο δράσης τους για να περιορίσουν τη δράση κουκουλοφόρων.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε αστυνομικός της υπηρεσίας. Μιλώντας στην «Κ», υποστήριξε ότι «η ΔΕΛΤΑ είχε αρχικά διαταχθεί να αποσυρθεί από την περιοχή των Εξαρχείων. Αντ’ αυτού διατεθήκαμε για τη φύλαξη στόχων, όπως τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, το σπίτι του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη και αλλού. Τώρα, μας χρησιμοποιούν πάλι για να κάνουμε προσαγωγές και συλλήψεις γιατί είμαστε πιο γρήγοροι».

Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να καταφεύγει εκ νέου στη χρήση «παραδοσιακών» μέσων για την καταστολή ταραχών, παρότι στελέχη της κυβέρνησης είχαν κατ’ επανάληψη προβεί σε δηλώσεις περί κατάργησης χημικών κ.ο.κ.

Στα επεισόδια της περασμένης Τρίτης, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν 55 χειροβομβίδες δακρυγόνων και κρότου – λάμψης. Μάλιστα, αστυνομικός της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) είπε στην «Κ» ότι «τελευταία καταναλώνουμε περισσότερες χειροβομβίδες κρότου – λάμψης αντί δακρυγόνων, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων καθότι κοστίζουν περισσότερο».

Η απενεργοποίηση

Την ίδια ώρα, πάντως, προβληματίζει το εσωτερικό της αστυνομίας η απενεργοποίηση του δικτύου συλλογής πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Με αφορμή τα συνεχιζόμενα επεισόδια στο κέντρο και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων αποκαλύπτεται ότι έχουν λάβει εντολή να αποσυρθούν από τα Εξάρχεια οι ομάδες «συλλογής πληροφοριών» της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι «οι αστυνομικοί της υπηρεσίας έχουν πάρει εντολή να μην κατεβαίνουν κάτω από την οδό Ιπποκράτους (σ.σ. προς τα Εξάρχεια), με συνέπεια να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για τις κινήσεις αντεξουσιαστών στην περίμετρο της πλατείας». Το ίδιο επιβεβαίωσε επικεφαλής αστυνομικός της ΥΑΤ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επίθεσης κατά κλούβας των ΜΑΤ, αστυνομικού τμήματος, δίχως να έχει υπάρξει παραμικρή προειδοποίηση.

«Μέχρι πρότινος υπήρχαν αστυνομικοί που, για παράδειγμα, παρίσταναν τα ζευγαράκια και κινούνταν στις καφετέριες και τα στέκια των Εξαρχείων. Τώρα, οι περιπολίες έχουν ατονήσει. Περιορίζονται ίσως σε ανούσιες διελεύσεις μοτοσικλετών από την πλατεία» εξήγησε αστυνομική πηγή.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε εμμέσως στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας ότι «υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και ενδεχομένως απαιτείται χρόνος ώστε η υπηρεσία να βρει τα πατήματά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT