Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει ποτέ καθυστέρηση πληρωμής δανείου

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει ποτέ καθυστέρηση πληρωμής δανείου

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να δεχθεί ο διεθνής οργανισμός οποιαδήποτε καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν το ταχύτερο δυνατόν στα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, η μη καταβολή μιας δόσης προς το Ταμείο «δεν θα ήταν μια εξέλιξη ταιριαστή ή μια εξέλιξη που θα συνιστούσαμε. Ποτέ μια αναπτυγμένη οικονομικά χώρα δεν μας ζήτησε καθυστέρηση στις αποπληρωμές των δανείων». Η ίδια μάλιστα εκτίμησε ότι αυτό θα οδηγούσε σε επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, πολλά από τα μέλη του οποίου είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Οπως είπε, το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει καθυστερήσεις πληρωμών τα τελευταία τριάντα χρόνια, και χθες κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να το κάνει τώρα. Ερωτώμενη για το πλήγμα που θα δεχόταν η αξιοπιστία και το αξιόχρεο του Ταμείου σε μία τέτοια περίπτωση, η κ. Λαγκάρντ εμφανίσθηκε αποφασισμένη «να πάρει τα χρήματά της πίσω», όπως το έχει θέσει όταν καταβλήθηκε η προηγούμενη δόση της χώρας στο Ταμείο. Οπως είπε χθες, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο δανεισμός στο Ταμείο είναι ο ασφαλέστερος δανεισμός που μπορεί να υπάρξει. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι, κι εγώ προσωπικά» (σ.σ. να παραμείνει έτσι).

Η κ. Λαγκάρντ άφησε αιχμές για τον τρόπο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα επιταχυνθούν και θα εμβαθύνουν. Οπως εκτίμησε, το ζητούμενο της ανάκτησης της σταθερότητας δεν μπορεί να γίνει «με μία πολιτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής αλλά να δουν τα μέτρα, να δεσμευθούν σε μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους. Είναι η μεθοδική δουλειά των υπουργών Οικονομικών όπου και αν βρίσκονται αυτοί, και των δανειστών». Αυτή ήταν και η συμβουλή της προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους «να κάνουν τη δουλειά, και αυτό σημαίνει να ασχοληθούν με το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο της οικονομίας».

Μετά τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη και κανονίσθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με την άφιξη του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν «στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στα μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Οπως είπε ο ίδιος, η κ. Λαγκάρντ «επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους στόχους». Στο Ταμείο υπάρχει διάθεση για κάποια ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε μερικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε θεωρούν ότι δεν έχει χαθεί όλη η πρόοδος των τελευταίων ετών. Ωστόσο, επιμένουν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να χορηγήσει μέρος της χρηματοδότησής του χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι για το οποίο δείχνουν τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλήξουν στα μέτρα πριν από το τέλος του μήνα, παρά τις εκτιμήσεις τους ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, θα επιταχυνθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να επανεκκινήσουν το Σάββατο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που έσπευσε να διαψεύσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και πηγές του Ταμείου, η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει την αποπληρωμή του δανείου. Αλλες πηγές επιμένουν, πάντως, ότι το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός του κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν προβλέπει «περίοδο χάριτος» για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οσο για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «η κατάσταση της ρευστότητας όλων των δανειζόμενων από εμάς χωρών μας απασχολεί». Δήλωσε ωστόσο ότι έχει εξηγήσει την πολιτική του Ταμείου στις ελληνικές αρχές και ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο καθυστέρησης στην ιστορία του. Ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες που επιχειρήθηκε να γίνει κάποια εξαίρεση, είπε, αυτή δεν λειτούργησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT