Μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

Μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο των συμβάσεων διακοπτόμενων φορτίων τέθηκε επί τάπητος στην προχθεσινή δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής που συστήθηκε ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει εγκριθεί από την Κομισιόν στις 15/10/2014 με τον όρο της αυστηρά τριετούς εφαρμογής προκειμένου να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία και στηρίχτηκε ο μη χαρακτηρισμός του ως κρατική ενίσχυση. Η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει εξοικονόμηση στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας της τάξης των 60 με 100 εκατ. ευρώ ετησίως σε αντάλλαγμα της αποβολής φορτίων που ο Διαχειριστής Συστήματος θεωρεί κρίσιμα για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Ο ΑΔΜΗΕ

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος τα έτη 2013-2020 δεν στηρίζουν την ανάγκη του μέτρου της διακοψιμότητας, αφού εμφανίζουν πλεόνασμα εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με την προβλεπόμενη ζήτηση. Ωστόσο, για τη θεσμοθέτηση του μέτρου και την έγκρισή του από την Ε.Ε., ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται πιθανούς κινδύνους για την ευστάθεια του συστήματος λόγω της απροσδόκητης συρρίκνωσης της παραγωγής από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και της εγγενούς διακύμανσης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η χρήση των οποίων αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία τρία έτη.

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο αναφέρει τα προβλήματα που δημιουργεί στη διαχείριση του συστήματος η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ιδίως κατά τη διάρκεια και μετά τη δύση του ηλίου, όταν η συνεισφορά τους μειώνεται δραματικά. Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται επίσης την παλαιότητα των λιγνιτικών μονάδων και τα πιθανά προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο που εκτός από την εγχώρια παραγωγή θα μειώσουν και τις εισαγωγές αφού θα επηρεάσουν και τις γειτονικές χώρες. Ετσι καταλήγει ότι θα πρέπει να έχει άμεση διαθέσιμη ισχύ όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, την οποία μπορούν να προσφέρουν περίπου 40 επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης έναντι αποζημίωσης.

Αποζημίωση

Η αποζημίωση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες που θα πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση ο ΑΔΜΗΕ και στις οποίες θα συμμετέχουν και θα αμείβονται με βάση τη δυνατότητά τους να αποβάλουν φορτία όταν τους ζητηθεί, θα καλυφθεί μέσω ενός Ειδικού Τέλους για την Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού (ΕΤΑΕΕ) που έχει ήδη θεσπιστεί. Το τέλος αυτό θα το καταβάλουν όλες οι μονάδες παραγωγής και επιμερίζεται βάσει συντελεστή με τον μεγαλύτερο να αναλογεί στα φωτοβολταϊκά. Το επιχείρημα του ΑΔΜΗΕ προς την Ε.Ε. αυτό, που έγινε αποδεκτό, είναι ότι η κάθε τεχνολογία θα πρέπει να πληρώνει Τέλος ανάλογα των επιπτώσεων που δημιουργεί για την ευστάθεια του συστήματος η λειτουργία της. Το επιχείρημα έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν όχι όμως και από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών που αντέδρασε έντονα με αποτέλεσμα το μέτρο να μείνει στα συρτάρια της πρώην πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας.

Η μέγιστη αμοιβή για τους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες ορίζεται στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για να συμμετάσχει κάποια επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει όταν της ζητηθεί τουλάχιστον 5 MW. Aπό την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να επωφεληθούν ενεργοβόρες επιχειρήσεις στους κλάδους, σιδήρου και χάλυβα, διύλισης, τσιμέντου, χημικών, άντλησης και ορυχείων, τροφίμων, ποτών καθώς και ξενοδοχεία και μεγάλα εμπορικά κέντρα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο μέσης τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή