Δύο αντίθετες «πραγματικότητες» στο ίδιο κόμμα…

Δύο αντίθετες «πραγματικότητες» στο ίδιο κόμμα…

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• «Υπάρχει κάποια λαϊκή απαίτηση για να αναλάβει την προεδρία η Ντόρα ή η Μαριέττα; Κάποιοι ζουν στον μικρόκοσμό τους ενώ οι πολίτες καίγονται από τις κυβερνητικές επιλογές».

• «Η εμπειρία από τις επαφές με τους πολίτες ήταν οδυνηρή. Δεν ακούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Σαμαρά. Αν δεν αλλάξουμε τώρα, θα έχουμε την τύχη του ΠΑΣΟΚ».

Οι δύο αυτές «πραγματικότητες» (ενίοτε σε πείσμα της πραγματικότητας) αντιπαρατίθενται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σχεδόν τρεις μήνες μετά τις κάλπες οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς επενδύει στην ατζέντα της «καθημερινότητας» (δημόσια τάξη, ασφάλεια, μετανάστευση, καταλήψεις, παιδεία) καθώς κρίνει ότι αυτή διατρέχει οριζόντια το κοινωνικό σώμα και υπερβαίνει τις κομματικές δυνάμεις όπως καταγράφηκαν στις κάλπες, ενώ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις προσυνδιασκέψεις, με πρώτη το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Πάτρα για το μεταναστευτικό, προκειμένου να επιδιώξει επανασύνδεση με τη βάση αλλά και κινητοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των τοπικών στελεχών.

Στον αντίποδα, πολλά εκ των στελεχών που ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου φαίνεται να επανακάμπτουν από την πασχαλινή ραστώνη με διάθεση αντιπαράθεσης, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- τις επόμενες ημέρες η «ομάδα των 13» (Μπακογιάννη, Δένδιας, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Σαλμάς, Χαρακόπουλος, Κασαπίδης, Τσιάρας, Τζαβάρας, Βλάχος, Καραμανλή, Καράογλου, Γκιουλέκας) ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την τρίτη, κατά σειρά, συνάντησή της. Μεταξύ των «13», αλλά όχι μόνον, διαμορφώνεται η άποψη ότι ακόμη και οι πιο διστακτικοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά τις επαφές που είχαν το Πάσχα με τη «βάση» και τα κομματικά στελέχη στις περιφέρειές τους, συμμερίζονται πλέον την ανάγκη αλλαγών. Συνεπώς, οι ζυμώσεις και τα δείπνα αναμένεται να ενταθούν.

«Αν θέλουν να συναντώνται και να τρώνε, δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή όρεξη», σχολίαζε, σκωπτικά, στέλεχος κοντά στην ηγετική ομάδα της Συγγρού, καταδεικνύοντας έτσι και την ουσιαστική ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ των δύο μερών.

Προ ημερών, η κ. Μπακογιάννη μίλησε ευθέως για αλλαγή ηγεσίας ενώ υπαινίχθηκε ότι υπάρχει τρόπος να αναγκαστεί ο κ. Σαμαράς να οδηγηθεί σε συνέδριο. Προφανής τρόπος, πέραν της συλλογής υπογραφών, δεν υπάρχει, κίνηση ωστόσο που δεν μοιάζει ώριμη αυτή τη στιγμή και, εκ των πραγμάτων, συναρτάται και από τη διατήρηση ή άρση του «απαγορευτικού» που θέτει η καραμανλική πλευρά.

Στην προσπάθεια αμφισβήτησής του, ο κ. Σαμαράς απαντά εντείνοντας την αντιπολιτευτική του τακτική, με στόχο, μεταξύ άλλων, να εμπεδωθεί η εικόνα της Ν.Δ. ως του κυρίαρχου πόλου στο φιλευρωπαϊκό στρατόπεδο. Πρωτοβουλίες συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι», σε αυτή τη συγκυρία, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένονται, καθώς δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση που είχε απευθύνει λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου ο κ. Σαμαράς προς τους κ.Βενιζέλο και Θεοδωράκη. Ωστόσο, εφόσον οι εξελίξεις οδηγηθούν μέχρι και τις πρόωρες εκλογές, ειδικά αν αυτές αφορούν τελικά και το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να είναι ο ίδιος, ως κυρίαρχη δύναμη, που θα απευθύνει το προσκλητήριο συστράτευσης ώστε να επιδιωχθεί η νίκη «έστω και με μία ψήφο» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ή ο ίδιος που θα συζητήσει το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Οι συζητήσεις μεταξύ βουλευτών υπερβαίνουν τα «καταστατικώς προβλεπόμενα» (αμφισβήτηση μέσω υπογραφών) και περιλαμβάνουν και σενάρια πολιτικής πίεσης είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω ευρύτερων πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή και πρώην βουλευτών, είτε ακόμη και μέσω αποστασιοποίησης από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας. Κορυφαία στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» θεωρούν ότι τις επόμενες λίγες ημέρες οι συνθήκες θα ωριμάσουν. Γεγονός που μοιάζει αβέβαιο.

Οι εξελίξεις θα καθοριστούν από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα και τη διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη, τη δυνατότητα των αμφισβητιών να καταδείξουν ότι αποτελούν εναλλακτική και άρα να κινητοποιήσουν και άλλους και, φυσικά, από την αντοχή των συμμαχιών που έχει συνάψει ο, εξαιρετικά έμπειρος στην εσωκομματική τακτική, κ. Αντ. Σαμαράς, διαμορφώνοντας υπέρ του τις ισορροπίες. Οι πληροφορίες που διακινούνται -με τη μορφή σεναρίων- ότι στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης του Ιουλίου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προαναγγείλει συνέδριο για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος θα είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή