Φόβοι για 700 μετανάστες νεκρούς στη Μεσόγειο

Φόβοι για 700 μετανάστες νεκρούς στη Μεσόγειο

7' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ανακοίνωσε η Ε.Ε. με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων.

Ο ίδιος ο Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα "αντιμετώπισης της κατάστασης" έπειτα και από το τελευταίο ναυάγιο σήμερα στα ανοικτά των λιβυκών ακτών που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 700 μετανάστες.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

«Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Επιτροπή.

Με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη στα σκαριά και προβλεπόταν να διεξαχθεί πριν από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη.

Δείτε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών», πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο "απαράδεκτο" σε "μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους"».

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου με μετανάστες στη Μεσόγειο.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. «Πρέπει να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων, να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Τραγικό θάνατο στη θάλασσα βρήκαν έως και 700 άνθρωποι – Εκκληση Ρέντσι για άμεση βοήθεια

Εως και 700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 49 μετανάστες από πορτογαλικό εμπορικό πλοίο ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή έχει περισυλλέξει 24 πτώματα. Οι διασωθέντες κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς. Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως «αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι "η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο"».

Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, πρόσθεσε η ιταλική τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, περίπου 190 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, επεσήμανε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

«Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό», πρόσθεσαν.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων. Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη.

«Η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο. Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», είπε ο Ρέντσι.

Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ραχόι: «Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη»

Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε σήμερα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, πως «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες». «Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά», πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης συρροή μεταναστών οι οποίοι διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια και συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια στους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο.

Συνομιλίες Αβραμόπουλου με την ιταλική κυβέρνηση

Ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

ΣΥΡΙΖΑ: Ολέθρια τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό

Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών – μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το τραγικό γεγονός του νέου ναυαγίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο κατά τις εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι.

Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί.

«Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τραγωδία. Και συνεχίζει λέγοντας «τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ρέντσι 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση Ρέντσι για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT