Ακοίμητος φρουρός της χριστιανοσύνης στην Αφρική

Ακοίμητος φρουρός της χριστιανοσύνης στην Αφρική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ελληνική και κοπτική παροικία της Αιγύπτου, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ήταν επί αιώνες καταφύγιο ψυχής, ο Παρθενώνας της Ορθοδοξίας στη χώρα του Νείλου. Για τους Αιγύπτιους μουσουλμάνους ήταν ο θαυματουργός  «Αμπου  Γκοργκ»  ή  αλλιώς  «Μάρι  Γκιόργκες».  Ανήμερα την  23η  Απριλίου, στην ονομαστική του  εορτή  δηλαδή, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες για να τον προσκυνήσουν.

Ακοίμητος φρουρός της χριστιανοσύνης στην Αφρική, στεκόταν «τραυματισμένος» από τον χρόνο επί αιώνες στην όχθη αποξηραμένου καναλιού του Νείλου που ένωνε το παλιό Κάιρο με την Ερυθρά Θάλασσα, έχοντας να «διηγηθεί» ιστορίες πίστης και καρτερίας, αλλά και αγαπητικής διακονίας, και λειτουργώντας κατά καιρούς ως νοσοκομείο, γηροκομείο, πτωχοτροφείο, σχολείο, καταφύγιο διωκομένων.

Στις δύσκολες τούτες εποχές για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, Κόπτες και Ελληνορθόδοξοι ανηφορίζουν στην ιστορική μονή για να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου Γεωργίου, ενώ με πρωτοβουλία του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου, το μοναστήρι ανακαινίστηκε με χρήματα της οικογένειας του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου. Και χθες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα θυρανοίξια.

Πλήθος χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν την τελετή, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Κύπρου κ. Απόστολος Φωκαΐδης, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο διοικητή του Καΐρου, κ.ά. Αντιφωνώντας τον Πατριάρχη, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και στη «συμβίωση των λαών σε αυτά εδώ τα χώματα» και ευχαρίστησε τον θεό που «τον αξίωσε να βρίσκεται στη Ροτόντα της Ανατολής», ενώ αναφερόμενος στον δωρητή, τον συνεχάρη και ευχήθηκε «να υπάρξουν μιμητές που θα στηρίξουν τον λαό και το Εθνος αυτές τις δύσκολες ώρες».

Είπε, δε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους χριστιανούς: «Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα σας στηρίξει. Αναγνωρίζω την ευμένεια της Αιγυπτιακής Πολιτείας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και τους ευχαριστώ λέγοντας πως οι αγωνίες είναι κοινές. Ο αγώνας είναι κοινός για τα ιδανικά που αφορούν τον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εδώ στο Κάιρο το έργο σας είναι γνωστό και η Εκκλησία της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είναι εδώ για να αναγνωρίσει το έργο σας και να σας πει αυτό που τόνισα από πλευράς Πολιτείας. Είμαστε μαζί σε έναν ενιαίο αγώνα Εκκλησία και Πολιτεία, για να στηρίξουμε τις παραδόσεις του Εθνους και του Γένους μας».

Στο υπόγειο της μονής, λαβυρινθώδεις κατακόμβες ανακαινίστηκαν, ανακατασκευάστηκε και το υδραγωγείο, ενώ συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν υπέροχες τοιχογραφίες του Παρθένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή