Βόρεια Μακεδονία: κάλπες υψηλού ενδιαφέροντος

Βόρεια Μακεδονία: κάλπες υψηλού ενδιαφέροντος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Η γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία από τα μέσα της εβδομάδας κινείται σε ρυθμούς εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών.

Προχθές Τετάρτη, οι εκλογείς ψήφισαν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η κάλπη δεν έδωσε σε κανέναν εκ των υποψηφίων ποσοστό 50%. Ετσι καλούνται σε δεύτερο γύρο, στις 8 Μαΐου, οπότε η ψηφοφορία θα συμπέσει με αυτή για τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν συντριπτικό υπέρ της υποψήφιας του κεντροδεξιού και με εθνικιστική ρητορική VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σελιάνοφσκα, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό γύρω στο 38% έναντι περίπου 19% του απερχόμενου προέδρου, υποστηριζόμενου από τους σοσιαλδημοκράτες, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η διαφορά θεωρείται μη αναστρέψιμη από τους αναλυτές στα Σκόπια και προμηνύει άνετη νίκη του VMRO DPMNE στην κάλπη της 8ης Μαΐου για τις βουλευτικές εκλογές, που συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει εκ του συντάγματος σημαντικές αρμοδιότητες, ωστόσο, το γεγονός ότι εκλέγεται από τον λαό τού προσδίδει αυξημένο κύρος. Εν προκειμένω, μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης, που δίνει αέρα στα πανιά του VMRO DPMNE, ενόψει (και) της βουλευτικής εκλογής σε λίγες ημέρες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ανατροπή, με κατάρρευση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και νίκη του VMRO DPMNE, που θα υποχρεωθεί να αναζητήσει, εάν δεν πάρει πλειοψηφία, συμμαχίες με τους Αλβανούς, ενδεχομένως και με ένα ανοιχτά φιλορωσικό σλαβομακεδονικό κόμμα που πιθανότατα θα εκλέξει βουλευτές.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον νικητή, που σε αυτές τις εκλογές έπαιξε, μεταξύ άλλων, το χαρτί της συμφωνίας των Πρεσπών και το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία, τα οποία προεκλογικά είχε υπό κατάργηση στο πρόγραμμά του. Ο συμμαχικός παράγοντας έχει διαμηνύσει ανοιχτά ότι οι δύο συμφωνίες είναι για εκείνον γεωπολιτικό «άγιο δισκοπότηρο» για την περιφερειακή σταθερότητα και την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε.

Ο δε απερχόμενος πρόεδρος Πενταρόφσκι, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, είχε προειδοποιήσει προεκλογικά πως ενδεχόμενη μονομερής κατάργηση των συμφωνιών θα σημάνει την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει μέτωπο ούτε με την Ελλάδα ούτε με τη Βουλγαρία, μολονότι η νέα κυβέρνησή της θα κληθεί να τροποποιήσει το σύνταγμα και να κατοχυρώσει στις αναγνωρισμένες μειονότητες και «βουλγαρικό λαό», όπως έχει συμφωνηθεί προκειμένου η Σόφια να άρει το βέτο για την ένταξή της στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση Ζάεφ υπέγραψε τις Πρέσπες εισπράττοντας την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, τώρα το VMRO DPMNE για να κερδίσει την ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να υλοποιήσει αυτό που κατήγγειλε ως προδοσία του Ζάεφ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή