Τα σενάρια για τη Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς

Τα σενάρια για τη Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεργασίες για τη συγκρότηση ευρέος μετώπου πολιτικής, κατ’ αρχήν, πίεσης προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μεταξύ των αμφισβητιών της ηγεσίας διατυπώνονται αποκλίνουσες θέσεις για τον χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας, επιθετικής προς την ηγεσία, κίνησης. Καθώς ο κύκλος των κοινοβουλευτικών στελεχών που εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις υπερβαίνει τους «13», που έχουν κοινή γραμμή έναντι της ηγεσίας, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται πλέον και μεταξύ των πρώην βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις αμέσως επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί δείπνο με τη συμμετοχή διψήφιου αριθμού γαλάζιων στελεχών που βρίσκονταν στη Βουλή μέχρι και τη διάλυσή της τον Ιανουάριο. Ρόλο διοργανωτή διαδραματίζει πρώην βουλευτής της βορείου Ελλάδος ενώ, εκ παραλλήλου, επιχειρείται να υπάρξει συντονισμός αυτών των κινήσεων με τις πρωτοβουλίες των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τελικός στόχος είναι να διαμορφωθούν συνθήκες πίεσης προς την ηγεσία, είτε με πολιτικά κείμενα που θα δημοσιευτούν είτε μέσω κοινών δημόσιων εμφανίσεων.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα σενάρια στο κόμμα, τα οποία μάλιστα σχολίασε δηκτικά ο κ. Αντ. Σαμαράς (Μέγκα), περιστρέφονται γύρω από δύο «μαγικούς» αριθμούς (το 27, όσοι και οι βουλευτές που απαιτούνται για να τεθεί αρχικώς θέμα ηγεσίας και το 41, η απόλυτη δηλαδή πλειοψηφία βουλευτών και ευρωβουλευτών που μπορούν να οδηγήσουν σε διαδικασία εκλογής προέδρου), διαδικασία συλλογής υπογραφών δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι αμφισβητίες δεν «μετρούν» τις δυνάμεις τους ή δεν επιχειρούν να προσεταιριστούν στελέχη.

Ωστόσο, μεταξύ της ομάδας των αμφισβητιών της ηγεσίας καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μοιάζει επισπεύδουσα, με το επιχείρημα ότι, παρά τη σειρά λαθών του ΣΥΡΙΖΑ, η παραμονή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία συνιστά στοιχείο αδυναμίας για το κόμμα. Για την πρώην υπουργό, ακόμη κι αν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, η Ν.Δ. θα έπρεπε να πάει σε αυτές με άλλη ηγεσία. Την άποψη συμμερίζονται όλα τα στελέχη της ομάδας των «13» (σ.σ. και όχι μόνον), ωστόσο οι δεύτερες σκέψεις είναι πολλές και δεν άπτονται μόνον της δυνατότητας να επιτευχθούν οι αριθμητικοί στόχοι των 27 και 41 βουλευτών, αντιστοίχως. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έλεγε στην «Κ», βουλευτής εξ αυτών που ασκούν κριτική στον κ. Σαμαρά «εάν η χώρα οδηγηθεί σε κάλπες άμεσα θα κάνουμε το σταυρό μας και θα πάμε υπό τον Σαμαρά». Χωρίς, βέβαια, να απαντά στο ερώτημα πώς, μετά την έντονη κριτική που ασκούν οι αμφισβητίες θα συνυπάρξουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους «προεδρικούς». Ενα στοιχείο που λειτουργεί αποθαρρυντικά, παράλληλα με τις απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις στο μέτωπο με τους «θεσμούς», είναι και η χρήση λίστας, αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν εντός 18μήνου από τις 25 Ιανουαρίου, κάτι που δίνει στον κ. Σαμαρά (σ.σ. και τον όποιον πρόεδρο κόμματος) ένα ισχυρό όπλο διαχείρισης των πιέσεων.

Οι περισσότεροι, πάντως, κινούνται μέχρι νεωτέρας στη γραμμή της πολιτικής κριτικής προς τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Ν. Δένδιας υπενθύμισε το παράδειγμα του Γ. Ράλλη, που παραιτήθηκε μετά την ήττα του 1981, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης απέρριψε το επιχείρημα του κ. Σαμαρά περί της μη διεξαγωγής συνεδρίου, ως λόγου εσωστρέφειας, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, που επιδιώκει να ανοίξει ηγετική περπατησιά, άσκησε σφοδρή κριτική ενώ ο κ. Ευ. Αντώναρος προκάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., αν δεν φοβάται, να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Ν.Δ. στο πρόσωπό του.

Μία πολιτική μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφορά και το σενάριο συγκρότησης «ευρωπαϊκού συναγερμού», κοινού δηλαδή μετώπου μεταξύ Ν.Δ, «Ποταμιού» και ΠΑΣΟΚ. Παρά την εικαζόμενη άρνηση Βενιζέλου και Θεοδωράκη, τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι αφενός διότι προσφέρουν στον κ. Σαμαρά την πρωτοβουλία μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αφετέρου δε -κατά μία εκδοχή- ως μέσο «αποκαραμανλοποίησης» της Ν.Δ. Σύμφωνα με «καραμανλικά» στελέχη αυτή είναι η επιδίωξη κορυφαίων στελεχών με ηγετικές φιλοδοξίες που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία. Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη η επιλογή του κ. Στυλιανίδη να σχολιάσει πως «κάποιοι νομίζουν ότι η πολιτική είναι μαθηματικά και οι ψηφοφόροι πρόβατα. Το νέο δεν γεννιέται σε σωλήνα».

Μνημόσυνο Κων. Καραμανλή

Ωστόσο, στο «καραμανλικό» στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός και για την περιρρέουσα αίσθηση έμμεσης «στήριξης» προς την κυβέρνηση Τσίπρα, που ενισχύει και η αποστασιοποίηση του κ. Κ. Καραμανλή από τα σενάρια διαδοχής στη Ν.Δ. Ετσι, η είδηση περί παρουσίας του πρωθυπουργού στο τρισάγιο για τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Τσίπρας, πιθανότατα, δεν θα παραστεί καθώς δεν υπήρξε καν σκέψη πρόσκλησής του από το Ιδρυμα. Εκτός, βέβαια, κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφασίσει να δώσει αυτοβούλως το «παρών». Το μνημόσυνο ορίστηκε, τελικά, για την προσεχή Τρίτη, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που την, αρχικώς προγραμματισμένη ημέρα, Τετάρτη, θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή