Σε ενισχυμένο QE προχωρεί η Σουηδία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη προκάλεσε χθες στις αγορές η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) με την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,25% αντί να το μειώσει περαιτέρω, καθώς η υφιστάμενη νομισματική πολιτική φαίνεται να βοηθά την οικονομία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Παράλληλα, η Riksbank επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 40 με 50 δισ. κορώνες Σουηδίας, δηλαδή κατά περίπου 4,3 με 5,3 δισ. ευρώ, στα 80 με 90 δισ. κορώνες από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη βάδισε σε ρυθμό 2,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αντανακλώντας τον ταχύτερο ρυθμό μέσα στην τελευταία τριετία, και ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 0,2% τον Απρίλιο από 0,1% ένα μήνα πριν. Αν και οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση των αρνητικών επιτοκίων, στο -0,4%, οι τράπεζες υποδέχτηκαν θετικά την απόφαση της Riksbank. Τραπεζικοί παράγοντες φοβούνταν ότι μια υπερβολική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Riksbank μείωσε το επιτόκιο repo σε αρνητικό πρόσημο για να συγκρατήσει τεράστιες εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα της χώρας, αλλά και την απότομη ενίσχυση της ισοτιμίας της, οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση των επιτοκιακών περιθωρίων, που είναι βασική τους πηγή εσόδων.

Η Σουηδία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ήτοι της πτώσης των τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά, επιτυγχάνοντας τελευταία έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Εξακολουθούν, ωστόσο, να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την έκρηξη μιας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων ύστερα από σταθερή άνοδο των τιμών την τελευταία δεκαετία, ενώ το χρέος των νοικοκυριών στη στεγαστική πίστη κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ. Πάντως οι τράπεζες της χώρας δεν αντιμετωπίζουν ακόμη κινδύνους αποσταθεροποίησης. Τα αποτελέσματα των Handelsbanken και Nordea ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση διερευνά τρόπους για να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT