Δύο εκτυφλωτικοί ημιτελικοί

Δύο εκτυφλωτικοί ημιτελικοί

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοίρα τα έφερε έτσι και ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα επιστρέψει την Τετάρτη το βράδυ στο «Καμπ Νου» για να βρεθεί αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα, ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου. Φυσικά, από τη στιγμή κατά την οποία έφυγε από τους Καταλανούς, κάποτε θα ερχόταν αυτή η δύσκολη στιγμή για τον καταξιωμένο προπονητή που γνώρισε θριάμβους από τον πάγκο της αγαπημένης του, Μπάρτσα. Τώρα θα πρέπει να κάνει την καρδιά του… πέτρα και να καθοδηγήσει τους «Bαυαρούς» σε ασφαλή μονοπάτια, έτσι ώστε να προκριθούν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο στις 6 Ιουνίου.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αντίπαλό μας και ειλικρινά είμαι ευτυχής που θα ζήσω αυτήν την πρόκληση. Ομως τελικά, δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι η πρώτη φορά που θα επιστρέψω στο σπίτι μου. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά συγκινητικό» παραδέχθηκε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, σχολιάζοντας τις μονομαχίες της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα. Για να απαντήσει ο τεχνικός της ισπανικής ομάδας, Λουίς Ενρίκε: «Εχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και μου αρέσει ότι έχει προσαρμοσθεί σε μια άλλη χώρα. Είναι φίλος μου και πιστεύω ότι οι φίλοι είναι ό,τι καλύτερο».

Να σημειωθεί πως ο Ισπανός τεχνικός αντιμετώπισε τους «μπλαουγκράνα» σε φιλική αναμέτρηση το 2013, με τους Γερμανούς να επικρατούν με 2-0. Παράλληλα, η συνάντηση των δύο ομάδων έχει και… οικογενειακό ενδιαφέρον, αφού θα τεθούν αντιμέτωποι οι Ραφίνια και Τιάγκο Αλκάνταρα, οι οποίοι είναι αδέρφια.

Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες διασταυρώθηκαν στην τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης ήταν την περίοδο 2012-13. Τότε, η ομάδα του Μονάχου είχε θριαμβεύσει παίρνοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 7-0 (4-0, 0-3). Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ένα εξόχως σημαντικό στοιχείο: το γεγονός πως οι «Καταλανοί» έχουν νικήσει μόλις σε ένα από τα προηγούμενα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσαν με αντίπαλο την Μπάγερν. Μοιάζει να είναι ο κακός τους δαίμονας.

Και κάτι ακόμη. Οι μεγαλύτερες ήττες των δύο αντιπάλων στην ιστορία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ προέρχονται από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Στις 8 Απριλίου του 2009, η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 4-0 των «Βαυαρών», ενώ τις 23 Απριλίου του 2013, η Μπάγερν πήρε εκδίκηση, νικώντας με 4-0 στο «Αλιάνζ Αρίνα».

Ο χορός των ημιτελικών θα ανοίξει την Τρίτη στο Τορίνο, όπου η Γιουβέντους θα υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και εδώ ένας προπονητής ενώνει τις δύο ομάδες. Ο λόγος για τον τεχνικό των «Μαδριλένων», Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος έχει καθίσει και στον πάγκο της «Μεγάλης Κυρίας».

Γιουβέντους και Ρεάλ τέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων της προηγούμενης διοργάνωσης, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να επικρατεί με 2-1 στο «Μπερναμπέου», ενώ ο αγώνας στο Τορίνο έληξε ισόπαλος με 2-2. Η ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας έχει ηττηθεί στα 3 από τα 4 νοκ άουτ ματς που έχει παίξει με τη Γιουβέντους. Η μοναδική νίκη της ήταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1998. Επιπλέον, η Ρεάλ έχει νικήσει μόλις δύο από τα τελευταία επτά παιχνίδια με τη Γιουβέντους.

«Εχουμε την κατάλληλη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας σε ακόμη έναν τελικό. Για να προκριθούμε χρειάζεται να παίξουμε όπως και με την Ατλέτικο Μαδρίτης στα προημιτελικά. Με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ενθουσιασμό. Ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ πέρυσι με την Μπάγερν. Ελπίζω να γίνει το ίδιο κι εφέτος» υποστηρίζει ο Κάρλο Αντσελότι.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ: Τρίτη, 21.45: Γιουβέντους – Ρεάλ (στις 13 Μαΐου η ρεβάνς), Τετάρτη, 21.45: Μπαρτσελόνα – Μπάγερν (στις 12 Μαΐου η ρεβάνς).

Το Γιουρόπα στη «σκιά» του Τσάμπιονς Λιγκ

Ωρα για την ημιτελική φάση και στο Γιουρόπα Λιγκ, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο «ζευγάρι» της κατόχου του, Σεβίλλης με την ιδιαίτερα φιλόδοξη Φιορεντίνα. Μοιάζει να είναι η εμπορική συνάντηση της «τετράδας», καθώς το άλλο ζευγάρι είναι η Νάπολι με την ουκρανική, Ντνίπρο που στη φάση των «32» απέκλεισε τον Ολυμπιακό.

Η Σεβίλλη γνωρίζει πολύ καλά τα μονοπάτια της διοργάνωσης, αφού τα τελευταία εννέα χρόνια έχει κυριαρχήσει τρεις φορές, το 2006, το 2007 και πέρυσι. Ωστόσο, για να υπερασπιστεί τον τίτλο της θα πρέπει να «σπάσει» ένα αρνητικό ρεκόρ που έχει στις αναμετρήσεις της με τις ιταλικές ομάδες. Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων, η ομάδα της Ανδαλουσίας έχει απολογισμό μία ισοπαλία και τρεις ήττες.

Στην κλήρωση της ημιτελικής φάσης, οι ιθύνοντές της ήθελαν να αποφύγουν τη Νάπολι. Αν δεν έβρισκαν στον δρόμο τους και τη Φιορεντίνα, θα ήταν ευτυχισμένοι. Ομως, οι παίκτες της ισπανικής ομάδας είναι μαθημένοι στα δύσκολα, αφού στις νοκ άουτ φάσεις απέκλεισαν κατά σειρά την Γκλάντμπαχ, τη Βιγιαρεάλ και τη Ζενίτ. Μόνο βατοί αντίπαλοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και οι τρεις.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι της Φιορεντίνα ήθελαν να αποφύγουν έναν ιταλικό «εμφύλιο». Ελπίζουν, πάντως, να τον βιώσουν στον τελικό της 27ης Μαΐου που είναι προγραμματισμένος να φιλοξενηθεί στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Είπε χαρακτηριστικά ο Μοντέλα: «Είμαι χαρούμενος που αποφύγαμε τη Νάπολι. Η Σεβίλλη είναι η κάτοχος του τίτλου και επομένως το φαβορί. Εχει εμπειρία από τη διοργάνωση, αλλά εμείς αξίζουμε τη θέση μας στους ημιτελικούς και θα κάνουμε το καλύτερο για να προκριθούμε». Εχει δίκαιο, καθώς και οι αντίπαλοι της Φιορεντίνα δεν ήταν εύκολοι. Μετά τους ομίλους όπου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, έπαιξε με την Τότεναμ, τη Ρόμα και την Ντιναμό Κιέβου.

Στο άλλο ζευγάρι, συναντάμε τη Νάπολι του Ράφα Μπενίτεθ που είναι παρούσα σε ευρωπαϊκό ημιτελικό έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια και την έκπληξη της διοργάνωσης, την Ντνίπρο. Η ουκρανική ομάδα θα διεκδικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την είσοδο στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ομως, δεν έχει ευχάριστες αναμνήσεις από τις αναμετρήσεις της με ιταλικούς συλλόγους. Σε σύνολο οκτώ αγώνων έχει απολογισμό μόλις μία νίκη, μία ισοπαλία και έξι ήττες.

Να διευκρινίσουμε ότι στον τελικό της Βαρσοβίας, τυπικά γηπεδούχος θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Νάπολι – Ντνίπρο με τυπικά φιλοξενούμενο τον νικητή της συνάντησης, Σεβίλλη – Φιορεντίνα. Τα πρώτα ματς των ημιτελικών του Europa League θα διεξαχθούν την Πέμπτη, στις 22.05, οπότε και θα παίξουν Νάπολι- Ντνίπρο, Σεβίλλη – Φιορεντίνα. Για τις 14 του μηνός (ώρα έναρξης 22.05) έχουν προγραμματιστεί οι ρεβάνς: Ντνίπρο – Νάπολι, Φιορεντίνα – Σεβίλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή