Θα κάνουν… θόρυβο στη Θεσσαλονίκη

Θα κάνουν… θόρυβο στη Θεσσαλονίκη

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λοιπόν, τι ακριβώς θα κάνετε στο φεστιβάλ;», ρωτάω τον Παναγιώτη Τζίνη, επικεφαλής του ελληνικού Google Developers Group, έπειτα από μια παρουσίαση που περιείχε στην ίδια πρόταση τις λέξεις design, Google, moonshots, παγκόσμια προβλήματα, Solve for X και sprint. «Θα κάνουμε “θόρυβο”», απαντά γελώντας και εξηγεί ότι μέσα από την πλατφόρμα Solve for Χ, όπου «Χ» είναι ένα πραγματικά μεγάλο και πρακτικό πρόβλημα, η Google φέρνει σε επαφή προγραμματιστές και ανθρώπους με νέες ιδέες που ίσως ανακαλύψουν τον τρόπο για να το λύσουν.

Εδώ και μήνες η δραστήρια ομάδα των GDG Thessaloniki είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους προγραμματιστές και τους Googlers στα κεντρικά της εταιρείας, στο Mountain View της Καλιφόρνιας, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα και το περιβάλλον της νέας πλατφόρμας Solve for X, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Science Festival. Οι ιδέες ονομάζονται «moonshots» διότι ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και επιστημονικής φαντασίας, είναι ριζοσπαστικές και προσπαθούν να επιλύσουν παγκόσμια προβλήματα με τη χρήση επαναστατικών τεχνολογιών.

«Η πλατφόρμα συνδέει όσους έχουν μια καλή ιδέα με εκείνους που μπορεί να έχουν συναφείς γνώσεις στο ίδιο θέμα, τεχνική κατάρτιση ή τους πόρους για να βοηθήσουν στην υλοποίησή του. Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει κάτι σαν τεχνολογικό κέντρο της Ελλάδας και γι’ αυτό επιλέχθηκε μαζί με άλλες 11 πόλεις σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν τις πρώτες καμπάνιες του Solve for X», τονίζει ο Παναγιώτης Τζίνης.

Από την ανάποδη

Το πιο δημιουργικό «ξαδερφάκι» της πλατφόρμας είναι το Solve for Χ design sprint, το οποίο θα κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο από την GDG στη Θεσσαλονίκη σήμερα στη ΔΕΘ. «Στο design sprint ξεκινάμε τη διαδικασία από την ανάποδη. Παρουσιάζουμε το πρόβλημα στους συμμετέχοντες και περιμένουμε από εκείνους να προτείνουν ιδέες για την επίλυσή του. Ανάλογη διοργάνωση έγινε μόνο στη Νέα Υόρκη και το feedback της Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει στη διοργάνωση επόμενων εκδηλώσεων», σημειώνει ο κ. Τζίνης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν ριζοσπαστικές ιδέες για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων που αφορούν διάφορους τομείς, από τον παγκόσμιο επισιτισμό και την έλλειψη νερού μέχρι την ασφάλεια και τις υποδομές.

Με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές να ρυθμίζουν ολοένα και περισσότερες παραμέτρους της καθημερινότητάς μας, από την ψυχαγωγία και τις θερμίδες που καίμε στη γυμναστική μέχρι την ολοκλήρωση τραπεζικών συναλλαγών από το κινητό μας, οι προγραμματιστές έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς επαγγελματίες και η ζήτηση για τις δεξιότητές τους είναι μεγάλη. Η εξειδίκευση, η συνεχής επαφή με τις νέες τεχνολογίες και το «μοίρασμα» (sharing), όπως μας λέει ο επικεφαλής του ελληνικού GDG, είναι ο τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος και να προοδεύσει.

«Το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου και να επικοινωνείς με άλλους προγραμματιστές μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις προβλήματα και εμπόδια στο πρότζεκτ που δουλεύεις», σημειώνει ο κ. Τζίνης και προσθέτει ότι τα Google Developers Groups φέρνουν σε επαφή τις τοπικές κοινότητες με ένα δίκτυο που μετράει περισσότερους από 20.000 προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Google και βέβαια με συναδέλφους τους από την ίδια την εταιρεία. Η τεχνολογία, όπως λέει, είναι πλέον ανοιχτή σε όλους και δεν απευθύνεται σε λίγους.

«Δείξε μου τι μπορούμε να κάνουμε»

Ο Παναγιώτης Τζίνης έμαθε να γράφει «κώδικα» από το Διαδίκτυο και υποστηρίζει ότι η δικτύωση είναι σημαντική διότι φέρνει σε επαφή τους προγραμματιστές μεταξύ τους και με νέες τεχνολογίες. «Πρόσφατα, ένας νέος προγραμματιστής από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε στην Αγκυρα της Τουρκίας και παρουσίασε ένα πρότζεκτ σε εκατοντάδες προγραμματιστές και πολυεθνικές», τονίζει. Το πνεύμα των GDG συνοψίζεται, όπως λέει, στο «δείξε μου τι μπορούμε να κάνουμε και θα το δουλέψουμε μαζί», εννοώντας ότι η αναζήτηση νέων ιδεών, ευκαιριών και συνεργασιών είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία.

Το GDG Thessaloniki είναι η δεύτερη κοινότητα των Google Developers Group στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα. Το κλειστό «οικοσύστημα» της πόλης και τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της, σημειώνει, συντελούν ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται γρηγορότερα. Τα μέλη της κοινότητας έχουν παρουσία στην ετήσια γενική έκθεση της ΔΕΘ HELEXPO, ενώ ήδη δημιουργείται ένα νέο δίκτυο προγραμματιστών από τα Βαλκάνια και την Τουρκία υπό την ομπρέλα της GDG.

Το εκπαιδευτικό σύστημα

Ο κ. Τζίνης μεγάλωσε και σπούδασε στην Ιταλία και, συζητώντας για τις αδυναμίες των εκπαιδευτικών συστημάτων στις δύο χώρες, επισημαίνει ότι οι νέοι μεγαλώνουν αποστηθίζοντας, για παράδειγμα ιστορικές ημερομηνίες, χωρίς να διερευνούν τα γεγονότα που τις κατέστησαν ιστορικές. «Το ιδανικό σύστημα είναι αυτό που σε καλεί να σκεφτείς μια δημιουργική λύση και επιβραβεύει την επιμονή, την τόλμη και την επιτυχία», σημειώνει.

Μια moonshot ιδέα που βρήκε εφαρμογή είναι η δημιουργία του Captricity, μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας που μετατρέπει τα χάρτινα αρχεία σε ψηφιακά «διαβάζοντας» τον ανθρώπινο γραφικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα σε μια Solve for X διοργάνωση ήταν η διαχείριση δεδομένων και η γραφειοκρατία μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που ξοδεύουν εργατοώρες και ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση και μετατροπή αρχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή