«Ουδέν σχόλιο» από ΔΝΤ για πρόταση Γιουνκέρ

«Ουδέν σχόλιο» από ΔΝΤ για πρόταση Γιουνκέρ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα αν έλαβε κάποια πρόταση που επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πως την αξιολογεί. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιας επιστολής και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το σχετικό δημοσίευμα του Βήματος. Σύμφωνα με αυτό, το ΔΝΤ έχει ενστάσεις στην πρόταση Γιούνκερ διότι είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα, μεταφέρει τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον, ενώ περιλαμβάνει λίγες λεπτομέρειες για τον «οδικό χάρτη» που φέρεται να χαράσσει ο κ. Γιούνκερ για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια πρόταση δεν μπορεί να βασίζεται στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Όπως τονίζουν πηγές της Ουάσιγκτον, ο διεθνής οργανισμός θα εκταμιεύσει τη δόση του προς την Ελλάδα μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενδεχόμενο που απομακρύνεται καθώς αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα περιλαμβάνει memo της ιταλικής έδρας του Ταμείου που διέρρευσε το περασμένο Σάββατο, στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου για την Ελλάδα η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ «δεν μπορεί να κάνει μία γρήγορη και βρώμικη αξιολόγηση», αλλά θα σεβασθεί τους κανόνες του.

Ενώ αποκλείει την εκταμίευση μέρους της δικής του δόσης προς την Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σύμφωνα με το memo από το γραφείο του Ιταλού εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος εκπροσωπεί και την Ελλάδα, το προσωπικό του Ταμείου εκτιμά ότι αυτό μπορεί να γίνει από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς – αν και τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη κοινή γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων για το θέμα. Με βάση το ίδιο memo, στη συνεδρίαση το προσωπικό του Ταμείου δήλωσε ευέλικτο ως προς τις πολιτικές, ωστόσο ειδικά για τους αριθμούς τόνισε ότι θα πρέπει να βγάζουν νόημα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας: όσο βραδύτερη η δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα επιμέρους μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, για να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του το ΔΝΤ θα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για το πρόγραμμα – κάτι που απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις νέας στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους. Όπως παρουσιάσθηκε, η πρόταση Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα ενώ μεταθέτει για το μέλλον και την όποια διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ήταν στην εν λόγω συνεδρίαση που η κυρία Λαγκάρντ αποκάλυψε την ύπαρξη επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία δήλωνε ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση της προηγούμενης εβδομάδας αν η ΕΚΤ δεν άρει τους περιορισμούς στη ρευστότητα. Οσο για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, εκείνος έβαλε μία ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς όπως είπε αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις οι αρμόδιοι υπουργοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT