Λεπτομέρειες από τις Βρυξέλλες για την κυβερνητική πρόταση επιβολής φόρου στις καταθέσεις

Λεπτομέρειες από τις Βρυξέλλες για την κυβερνητική πρόταση επιβολής φόρου στις καταθέσεις

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το ρεπορτάζ της «Κ» στο οποίο περιγράφονται οι συζητήσεις για επιβολή φόρων στις καταθέσεις, τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και την αύξηση της φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν, δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες για την πρόταση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όχι μόνο παρουσιάσθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά εισήλθαν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων.

Ειδικότερα συζητήθηκαν:

1. Η αύξηση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

2. Η επιβολή φόρου στις καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους υπήρξε ο προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπισθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους εμφανίζονται δύο ή τρεις δικαιούχοι.

3. Η νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Κομισιόν μάλιστα απέρριψε τη σχετική πρόταση.

4. Η επιβολή φόρου με συντελεστή 0,1% επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι συναλλαγές στο αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜ) καθώς και οι χρεωστικές κάρτες.

Προφανώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στην ατζέντα των διαπραγματευτών υπάρχουν δεκάδες προτάσεις, ακόμα και «one off» μέτρα τα οποία ωστόσο δεν γίνονται δεκτά από τους πιστωτές της χώρας.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες δεν βρίσκονται στη λίστα Βαρουφάκη  και πιθανόν να έχουν εκπονηθεί από τους συντονιστές της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή