Διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το σχέδιο συμφωνίας

Διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το σχέδιο συμφωνίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εώς αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να συζητήσουν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριοςΑ. Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ το θέμα της Ελλάδας, αλλά και τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Στην συνάντηση εκτός από τον κ. Γιουνκέρ αναμένεται να είναι και ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί ή ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριο Μπούτι. Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το παρόν θα δώσει ο Πόουλ Τόμσεν. 

Τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην “Κ” ότι από το πρωί της Δευτέρας γίνονται προσπάθειες στις Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο των τριών θεσμών μεταξύ των ηγετών που στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά σαν μία βάση συμφωνίας. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας όμως δεν είχαν καταφέρει να συντάξουν κάτι τέτοιο εξαιτίας διαφωνιών των ίδιων των θεσμών.

Στο κείμενο αυτό αναμένονται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές για την μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και για την βιωσιμότητα του χρέους με τρόπο που θα ικανοποιούσε και το ΔΝΤ το οποίο είναι το πιο ευαίσθητο από τους τρεις θεσμούς στα θέματα αυτό και αναμένεται να τα θέσει και ο κ. Τόμσεν στην συνάντηση στο  Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας καθώς είναι θέματα που εξασφαλίζουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το ΔΝΤ ήταν αυτό που μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν έδινε το πράσινο φως για το κοινό αυτό κείμενο να συζητηθεί στο Βερολίνο. Το κείμενο αυτό εκτός από τα θέματα αγκάθια για το ΔΝΤ αναμένεται να περιλαμβάνει την δύσκολη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που οι εταίροι αναμένουν  να φέρει 1% του ΑΕΠ έσοδα δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν ξεπερνούσε τα έσοδα αξίας 1 δισ. ευρώ

Την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας MOU (Memorandum of Understanding) δεν επιβεβαίωσε η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μίλησε για “εγγραφολογία” θέλοντας να τονίσει ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών. Η ίδια τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Βrussels Group δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα καθώς όπως είπε “δεν είμαστε ακόμη εκεί’ αναφερόμενη σε επικείμενη συμφωνία. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των εργασιών του Σαββατοκύριακου πολύ λίγη πρόοδος επιτεύχθηκε, ενώ παραμένει η δυσκολία στις συζητήσεις καθώς οι υπουργοί δεν συμμετέχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι το δημοσιονομικό κενό και η αλλαγή του καθεστώτος στον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προιόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή