Περιορισμένης κλίμακας αλλαγές δέχονται οι θεσμοί

Περιορισμένης κλίμακας αλλαγές δέχονται οι θεσμοί

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν αναμονή των προτάσεων που θα φέρει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται οι Βρυξέλλες και περιμένουν την επόμενη συνάντηση άμεσα (ακόμα και το Σάββατο), με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ και τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι συμμετέχοντες αυτή τη φορά, όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ.

Χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ δεν θα γίνει σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς η Αθήνα δεν έστειλε νέες προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Επίσης, μιλώντας στο Reuters, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά «εμπόδιο» παραμένει το ασφαλιστικό για να επέλθει συμφωνία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος Ιουνίου και μετά, για να παραμείνει διαθέσιμη η χρηματοδότησή της.

Οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών συνεχίζουν να «είναι αρκετά μεγάλες», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Αν και τα περιθώρια αλλαγών στην πρόταση Γιουνκέρ είναι περιορισμένα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια μικρή ευελιξία σε προσαρμογές των προτάσεων από τους θεσμούς, κυρίως στο σημείο των περικοπών των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αν βρεθούν ισοδύναμα οφέλη από κάπου αλλού στο συνταξιοδοτικό. «Είναι αδύνατον να μη γίνουν περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, όταν αποτελούν το 70% του προϋπολογισμού και στο υπόλοιπο 30% έχουν γίνει περικοπές μέχρι το κόκαλο», λέει αξιωματούχος των δανειστών.

Επίσης, ευελιξία μπορεί να υπάρξει στον δύσκολο συντελεστή του 23% του ΦΠΑ που ζητούν οι εταίροι, με τη μεταφορά ορισμένων αγαθών από αυτή την υψηλή κατηγορία στη χαμηλότερη του 11%, αλλά τα έσοδα που θα χαθούν από εκεί πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο μονοπάτι των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη», δήλωσε στο CNN η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Τόνισε ότι για να βρεθεί μια λύση απαιτούνται «μεγάλες προσπάθειες» και από τις δύο πλευρές και προέτρεψε την Ελλάδα να κοιτάξει και τα παραδείγματα άλλων χωρών στην Ευρωζώνη –όπως αυτό της Ιρλανδίας– που προχώρησαν σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους, για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο σκληρές, αλλά γίνονται με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

«Κακό σημάδι»

Οσον αφορά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει όλες τις δόσεις σε μία, μεταφράζεται σαν «κακό σημάδι» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι αν η ελληνική κυβέρνηση πλήρωνε τη σημερινή δόση των 300 εκατ. και άφηνε τις υπόλοιπες να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες μαζί, καθώς έπρεπε να ολοκληρωθούν τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση της δόσης, θα ήταν κατανοητό. Τώρα, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση του κ. Τσίπρα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ότι θα πληρώσει τη δόση, η αλλαγή της στάσης μεταφράζεται σαν σημάδι ότι η Αθήνα δεν είναι αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση.

Συζήτηση περί επέκτασης προγράμματος

Χθες, κατά τη διάρκεια του Euroworking Group οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πρόταση των θεσμών στην Αθήνα και την πρόταση της Αθήνας προς τους θεσμούς. Για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για πιθανή ανάγκη επέκτασης του προγράμματος, ενώ τονίστηκε πόσο ασφυκτικές είναι πλέον οι προθεσμίες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η τελευταία προθεσμία δόθηκε κατά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και δεν είναι άλλη από τις 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα που μπορεί να συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τη λήξη του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε χθες κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για άλλη μια φορά. «Η Ελλάδα, χάρη στο αίσθημα αλληλεγγύης των άλλων χωρών-μελών, πληρώνει πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή