ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αναμονή βρίσκονταν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών που είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την Αθήνα να στέλνει αργά τη νύχτα τις νέες προτάσεις της και το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα. Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα μετά τις κινήσεις του κ. Τσίπρα τις τελευταίες μέρες έχει βαρύνει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησαν ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία εξαντλούνται.
«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα» δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά το τέλος της συνόδου του G7. Αναφερόμενη στην «τριμερή» συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για αύριο τόνισε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε δουλειά». «Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία».
Δείτε τις δηλώσεις Μέρκελ:
Για τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει να πάμε πιο γρήγορα και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει πιο γρήγορα, για να αποφύγει τις αμφιβολίες και τα υποθετικά σενάρια», ανέφερε. «Για να σημειώσουμε πρόοδο πρέπει γρήγορα, οι τεχνικές συζητήσεις να συγκλίνουν και να αντικατασταθούν οι προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα με εναλλακτικά μέτρα», τόνισε.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας ήταν ο πλέον αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής των εταίρων, αλλά μετά τις τελευταίες του κινήσεις η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του έχει αμφισβητηθεί. Πρώτον, το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την απόφασή του να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την περασμένη Τετάρτη τον είχε διαβεβαιώσει προσωπικά ότι θα πληρώσει κανονικά τη δόση των 300 εκατ. Δεύτερον, η ομιλία του στη Βουλή που θεωρήθηκε ότι ανεβάζει τους τόνους και «ρίχνει το φταίξιμο» της πρότασης στον κ. Γιουνκέρ και τρίτον, η διάψευση σε ένα αληθινό γεγονός – την προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον κ. Γιουνκέρ το Σάββατο το πρωί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής θεώρησε ότι χωρίς συγκεκριμένες αντιπροτάσεις από τον κ. Τσίπρα η συζήτηση δεν θα είχε νόημα γι’ αυτό και αρνήθηκε.
Ετσι ενώ η ελληνική πλευρά μιλάει για αντιπροτάσεις που στέλνει βασισμένες στο δικό της σχέδιο, η πλευρά των εταίρων περιμένει αντιπροτάσεις βασισμένες στην πρόταση των θεσμών. «Τίποτα δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος και τόνιζε ότι και στο συνταξιοδοτικό αλλά και στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ «είμαστε ανοιχτοί να δουλέψουμε να δεχθούμε αντιπροτάσεις με ισοδύναμα δημοσιονομικά οφέλη».
Συγχρόνως χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά και τον υπουργό αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευ. Τσακαλώτο, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες εξουσιοδοτημένοι από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «όλες οι ανταλλαγές απόψεων είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις θεσμοί. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού». Συγχρόνως, δεν επιβεβαίωναν ότι στη συνάντηση οι Ελληνες εκπρόσωποι παρουσίασαν αντιπροτάσεις.
«Γεωπολιτικό και οικονομικό λάθος» χαρακτήρισε εξάλλου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που κάλεσε όμως την Αθήνα να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν. «Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως, αδιανόητο οι Ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους Ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους Ελληνες», είπε.
Τέλος, η Wall Street Journal, επικαλούμενη τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές, ανέφερε χθες ότι οι πιστωτές πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα.