120.000 υποθέσεις «κόκκινων» δανείων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη

120.000 υποθέσεις «κόκκινων» δανείων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεξέταση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την προσαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, στα νέα δεδομένα και την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, η ομάδα εργασίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Ο σχετικός νόμος -γνωστός ως νόμος Δένδια- είναι μέχρι σήμερα ανενεργός, καθώς μετά και την αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελεί προϋπόθεση για τη διαγραφή μέρους της οφειλής των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, απαιτείται επικαιροποίηση του νόμου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τις αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο -συγκεκριμένα στο άρθρο 99- για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ασαφείς είναι και οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, που έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί, αλλά έχει παγώσει με κυβερνητική παρέμβαση. Ο Κώδικας προέβλεπε την ενημέρωση μέσω επιστολών από την πλευρά των τραπεζών των οφειλετών που δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους, αλλά η διαδικασία πάγωσε μέχρι νεωτέρας. Αντίθετα, πιο σαφείς φαίνεται ότι είναι οι κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, που στοχεύουν στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και στον περιορισμό της κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η δυνατότητα ένταξης στον νόμο και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς σήμερα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα. Καθοριστικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, που μέχρι σήμερα φθάνουν τις 120.000, ενώ ο χρόνος εκδίκασης, φθάνει ακόμη και το 2031. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου 3869/2010, δηλαδή του νόμου Κατσέλη, τα οποία θα εκδικάσουν τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες αιτήσεις. Στις αλλαγές που προτείνονται είναι επίσης, ο οφειλέτης να υποχρεούται να προσκομίζει τα δικαιολογητικά με την κατάθεση της αίτησης και όχι μετά, ενώ σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, η αίτηση θα απορρίπτεται αυτομάτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή