N.Δ.: Εννεάμηνη ασφυξία συνεπάγεται η πρόταση Τσίπρα

N.Δ.: Εννεάμηνη ασφυξία συνεπάγεται η πρόταση Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άτυπο… Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει στηθεί στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει σαφή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών και, προφανώς, διαυγή ανάλυση για το τι συνεπάγεται κάθε πτυχή της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα και των «θεσμών».

Δεν είναι, ως εκ τούτου, τυχαία η χθεσινή ανακοίνωση της Συγγρού, με την οποία το σενάριο της εννεάμηνης παράτασης της συμφωνίας – μνημονίου αντιμετωπίζεται ως παράταση της ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας και ως μέσον αποφυγής ενός default προς τους πιστωτές της χώρας στο εξωτερικό. Αλλωστε, στη Συγγρού υπάρχει η εδραία πεποίθηση ότι οι ήδη υπερεκτιμημένες αποδόσεις των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οικονομία και τον νέο κύκλο φορολογικών επιβαρύνσεων που προεξοφλείται, θα σπρώξουν, εκ νέου, τη χώρα στο σπιράλ ύφεσης. Εκτιμούν, δε, ότι ακόμη κι αν ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς, και πάλι τα διαθέσιμα κεφάλαια (ΤΧΣ, κέρδη κεντρικών τραπεζών, ομόλογα ΕΚΤ) ενδεχομένως να μην αρκούν για την επαρκή αιμοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κ. Καραγκούνης σχολίασε χθες ότι η πρόταση Τσίπρα για εννεάμηνη παράταση συνιστά «χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας, καθώς ναι μεν θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό, αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες!». «Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας και τώρα ζητούν άλλους εννιά μήνες επέκταση του Μνημονίου, εν μέσω φοροκαταιγίδας», κατέληξε, επιβεβαιώνοντας και τη βούληση της Συγγρού να κινηθεί μετωπικά έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Σαμαράς με τομεάρχες

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, εξάλλου, και οι παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά κατά τη διευρυμένη σύσκεψη με τους τομεάρχες του κόμματος, την Τετάρτη. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. δεν αξιολογούν τις συσκέψεις, σημειώνοντας ότι «το κόμμα λειτουργεί όσο ποτέ», ωστόσο το αίτημα του κ. Σαμαρά προς τους υπευθύνους των τομέων για παραγωγή προτάσεων και για συνεχείς παρεμβάσεις, όχι μόνον στη Βουλή, αλλά και στις περιφέρειες, αλλά και η αναφορά του στην ανάγκη να βρίσκεται σε ετοιμότητα το κόμμα, περιγράφουν τις βασικές παραδοχές του προέδρου της Ν.Δ. Αυτές φαίνεται να περιλαμβάνουν την εκτίμηση ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία και ελεγχθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το παράθυρο ευκαιρίας που θα έχει η κυβέρνηση θα είναι περιορισμένο. Υπό την έννοια αυτή, πολιτικές εξελίξεις (εκλογές ή ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας) δεν μπορούν να αποκλειστούν και για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς θέλει στη Συνδιάσκεψη της Αθήνας, στις 10-11 Ιουλίου, να επιχειρηθεί η πρώτη παρουσίαση του νέου προγραμματικού λόγου του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς, που ενεργοποιεί τους διαύλους του με το εξωτερικό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, συναντήθηκε χθες με κοινή αντιπροσωπεία των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή