Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ταμείου, ΕΚΤ

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ταμείου, ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα περιπλοκή δημιουργεί στη διαπραγμάτευση η χθεσινή παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου τόνιζε ότι έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν υπήρχε πρόοδος στις συζητήσεις. Ομως το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που έχει αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες από την Τετάρτη. Μαζί του και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συμμετέχουν στο Βrussels Group, έχουν και αυτοί εδώ και δύο μέρες επιστρέψει στη Φρανκφούρτη. Η απόφαση του ΔΝΤ να επιστρέψει στη βάση του θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν μία επιπλέον πίεση προς την ευρωπαϊκή ή τη γερμανική πλευρά ως προς το τι θα μπορούσε να παραχωρήσει στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ομως η πραγματικότητα είναι ότι συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group δεν έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δύο εβδομάδες.

Και ένας από τους λόγους που έχουν σταματήσει οι τεχνικές συζητήσεις είναι η προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να βγάλει από το κάδρο αυτού του είδους τις συζητήσεις και να τις αντικαταστήσει περισσότερο με πολιτικές. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ο χρόνος που έχει μείνει είναι πια ελάχιστος. Διάφοροι αξιωματούχοι μιλούν για μία συγκεκριμένη πια προθεσμία, τις 18 Ιουνίου που είναι και το επόμενο Εurogroup για να μπορέσει να γίνει εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο και να μη χρεοκοπήσει η χώρα. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ δήλωσε ότι είναι απόλυτα σίγουρος πως το επόμενο Eurogroup στις 18 Ιουνίου, θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικό, καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Γι’ αυτό και το μήνυμα από τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν ένα και μοναδικό: Βρείτε τα με τους τρεις θεσμούς αν δεν θέλετε να χρεοκοπήσετε. Η χθεσινή συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ «δεν θα πραγματοποιείτο αν η διαδικασία τηρείτο κανονικά» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ». Ο κ. Γιουνκέρ εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι η διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί είναι με τους τρεις θεσμούς και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία τις επόμενες μέρες.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα είχε αρχίσει να βαραίνει ιδιαίτερα όταν τη Δευτέρα οι δύο Ελληνες υπουργοί, Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αρνούνται να βρεθούν και με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής, καθώς οι Ελληνες υπουργοί δεν τους δέχονται μέσα στη συνάντηση. Την Τρίτη το βράδυ το κλιμάκιο του ΔΝΤ παίρνει μήνυμα ότι πρέπει να γυρίσει στη βάση του, καθώς δεν υπάρχει κάποια πρόοδος και μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ αποχωρούν την Τετάρτη από τη βελγική πρωτεύουσα.

Πηγές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δηλώνουν στην «Κ» ότι για να επιστρέψουν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχουν ισχυρές διαβεβαιώσεις.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT