Ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλλαγές στη χρήση των πολιτικών όρων ώστε να προσαρμοστούν στα πραγματικά διαπραγματευτικά δεδομένα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν, κατά τρόπο άτακτο είναι γεγονός, να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την επώδυνη συμφωνία που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Από την ορολογία της ρήξης, των «κόκκινων γραμμών», του δημοψηφίσματος, των εκλογών και του πολέμου για την ανατροπή των συσχετισμών, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιχειρούν να τονίσουν την ανάγκη κομματικής ενότητας, υπογραμμίζουν τους αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα είναι πολιτικά, κοινωνικά και κομματικά διαχειρίσιμη.

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, που σύμφωνα με πληροφορίες εργάστηκε πολύ σκληρά, τόσο δημόσια όσο και εντός της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, δήλωσε χθες πως δεν νομίζει «ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει μια συμφωνία η οποία θα κινδυνεύει να μην περάσει από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο κ. Τσίπρας «ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το πρόγραμμά μας, τι θέλουμε να εκφράσουμε, ποιους αντιπροσωπεύουμε».

«Συμβιβασμός είναι»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης σημείωσε ότι «το Μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο», ενώ έκανε λόγο για λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες το πρώτο διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι «συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε», εκτιμώντας ότι «δεν σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο», ενώ ισχυρίστηκε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε», θέσεις προφανώς αντιφατικές γιατί είτε πρόκειται για συμβιβασμό είτε για μια ιδιότυπη ρήξη που δεν έχει γίνει κατανοητή από κανέναν. Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής και Αμυνας Γ. Βαρεμένος δήλωσε πως «παραμένει ερώτημα η άντληση εσόδων με οποιονδήποτε τρόπο από τα υψηλά εισοδήματα», ενώ τόνισε πως ήταν επικοινωνιακό λάθος το ότι «δεν διευκρινίζουμε ότι και το mail Χαρδούβελη δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους δανειστές».

Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να χαλάσει για 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει στη συμφωνία ρητή δέσμευση για διευθέτηση του χρέους, ενώ εξέφρασε σχεδόν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και νωρίτερα από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Συντεταγμένες κινήσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να κινηθεί με ενότητα και συντεταγμένα, σημειώνοντας ότι «δεν κερδίσαμε κανένα πόλεμο με τους δανειστές για να επιβάλουμε τους όρους μας». Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους δανειστές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει στους εταίρους πρόταση-σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που οδηγεί τεχνικά σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 40%.

Τη βεβαιότητά του, τέλος, ότι η συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλ. Τσίπρας θα εγκριθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε ο Γ. Μπαλάφας και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και από το κόμμα και από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «εγώ ο μετριοπαθής, ο επιφυλακτικός πολλές φορές, είμαι απόλυτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT