Σαμαράς: Εθνική συνεννόηση, η μόνη λύση

Σαμαράς: Εθνική συνεννόηση, η μόνη λύση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη μία ακόμη διαπραγμάτευση των κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να απαντηθεί το τελεσίγραφο της τρόικας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς επαναλάμβανε την πρόσκλησή του για εθνική συνεννόηση, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μόνη λύση για τη χώρα.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά καταγράφεται, τα τελευταία 24ωρα, έντονος προβληματισμός, καθώς διαπιστώνονται διαδοχικά διαπραγματευτικά και τακτικά λάθη της κυβέρνησης, επιδείνωση του κλίματος με τους εταίρους και, συνεπώς, αύξηση του κινδύνου ατυχήματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δεν έχει περιορίσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Eφερναν, δε, ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη διαρροή, από πλευράς κυβέρνησης όπως λένε, της είδησης περί άμεσης επανεκκίνησης των συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group, η οποία και διαψεύστηκε λίγη ώρα μετά τους «θεσμούς».

«H ώρα της ευθύνης»

Δεν είναι τυχαία, προς τούτο, η δήλωση του κ. Σαμαρά, την ώρα που κορυφώνεται το ελληνικό δράμα. «Τα παιχνίδια και τα ψέματα τελείωσαν. Eχει έρθει η ώρα της ευθύνης για όλους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας «εμείς προτείναμε την εθνική συνεννόηση… Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο, η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο».

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο κ. Σαμαράς για την επίτευξη της συνεννόησης, που σε αυτή τη συγκυρία όπως διαβεβαιώνουν γαλάζια στελέχη επ’ ουδενί συνδέεται με τη συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ. σε ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικού σκοπού, αφορούν στην παραδοχή εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα των όσων, ανεδαφικών όπως αποδείχθηκαν, έλεγε προεκλογικά, στην αλλαγή πολιτικής και, τέλος, στη συντονισμένη προσπάθεια αναστήλωσης της αξιοπιστίας της Ελλάδας προς το εξωτερικό, μέσα και από την απόρριψη πολιτικών και των υπουργών που τις προσωποποιούν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που αύριο θα μιλήσει στην προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ. στην Καστοριά, με όχι τυχαίο θέμα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, επιμένει σε συνομιλητές του ότι το δημοσιονομικό έργο της κυβέρνησης θα καθίστατο λιγότερο βαρύ εάν αποφάσιζε να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι ωστόσο που προσκρούει στις ιδεοληψίες, όπως λέει, του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο της Ν.Δ. σημειώνουν ότι εάν και η λογική «δείχνει» συμφωνία, ουδείς μπορεί πλέον να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο, ειδικά από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Κάποιοι από τη γαλάζια ομάδα, μάλιστα, δεν θεωρούν απίθανο πλέον και το ενδεχόμενο αδυναμίας της χώρας για καταβολή της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα, ενώ πριν από αυτό το ορόσημο, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα, αλλά και η συνεδρίαση της ΕΚΤ σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Σαμαράς, και από την Καστοριά, θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους, ενώ πυρ κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν όλα τα γαλάζια στελέχη. «Εχει κουραστεί η ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελληνική οικονομία, να περιμένει μία συμφωνία… όλη αυτή λοιπόν η “υπερήφανη διαπραγμάτευση” μας έχει κοστίσει», υπογράμμισε ο κ. Ν. Δένδιας (Extra), ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (Alpha) σχολίασε πως «μη υπογραφή ισοδυναμεί με χρεοκοπία… θα προκύψει άμεσα τραπεζική κρίση, η οποία θα είναι δεδομένη και θα οδηγήσει σε απόλυτη παράλυση την πραγματική οικονομία, ενώ δεν είμαι καν σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα έχει λεφτά για μισθούς και συντάξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή