Κίνδυνος να μείνουν εκτός νέου ΕΣΠΑ τα έργα για τα απορρίμματα

Κίνδυνος να μείνουν εκτός νέου ΕΣΠΑ τα έργα για τα απορρίμματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ως προς τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, θέτει η Ε.Ε., στελέχη της οποίας συναντήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιο.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται από την πλευρά της Ε.Ε. έχουν να κάνουν με την ανατροπή του υφιστάμενου ΕΣΔΑ και το κατά πόσον η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου μπορεί να επιτευχθεί εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου έχουν δεσμευθεί 800 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι κοινοτικοί εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος επέμειναν στην εκπόνηση αυστηρών και ρεαλιστικών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του Εθνικού αλλά και των Περιφερειακών Σχεδίων, ενώ έθεσαν και θέμα απουσίας τεκμηριωμένης κοστολόγησης, που αποτελεί το επόμενο βήμα για την ένταξη και τη χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων στο ΕΣΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο ας σημειωθεί ότι καταφθάνουν ήδη τα πρώτα μηνύματα για παράταση της διαβούλευσης του νέου ΕΣΔΑ, η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων τοποθετείται για τον Σεπτέμβριο, ενώ η εφαρμογή τοπικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης από όλους τους δήμους ορίστηκε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πέντε μήνες μετά την ισχύ του ΕΣΔΑ, στόχος που θεωρείται ανεδαφικός. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινοτικοί εκπρόσωποι έθεσαν θέμα απόκλισης από τους στόχους που θέτει η Ε.Ε. μέσω του νέου ΕΣΠΑ, που στοχεύει στην ενεργοποίηση ιδιωτικών πόρων για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο ΕΣΔΑ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε ιδιωτικά κεφάλαια και στη λογική αυτή εντάσσεται και η κατάργηση των ΣΔΙΤ, με εξαίρεση το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, που όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα προχωρήσει με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Η υλοποίηση των έργων αμιγώς με δημόσιους πόρους είναι ασύμβατη με τη βασική επιδίωξη που έχει θέσει η Ε.Ε., όπως αυτή περιγράφεται στο ΕΣΠΑ, ότι «σημαντικό ποσοστό των πόρων είναι να δράσει ως καταλύτης για την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη δεκαετία».

Η προώθηση των ΣΔΙΤ, που αίρεται στον τομέα των αποβλήτων, εντάσσεται στη λογική της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, που υποστηρίζεται σταθερά από την Ε.Ε. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο του ΕΣΠΑ, «κρισιμότατο παράγοντα και προφανή προϋπόθεση δημιουργίας περιβάλλοντος πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, αποτελεί η ολοκλήρωση κατά το δυνατόν των επενδύσεων στις υποδομές μεταφορών, περιβάλλοντος και ενέργειας,τομείς που αποτελούν πεδίο μόχλευσης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία». Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του κεντρικού σχεδιασμού στο θέμα των σκουπιδιών από την κυβέρνηση απαιτεί και την τροποποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το περιβάλλον στο νέο ΕΣΠΑ, θέμα για το οποίο οι κοινοτικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν ήδη τη δυσαρέσκειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή