Η Ελλάδα απασχολεί και τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Η Ελλάδα απασχολεί και τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ολοκληρώνονται οι κλειστές εργασίες της 63ης Συνόδου της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στο Τελφς της Αυστρίας. Λίγα χιλιόμετρα από το Ινσμπρουκ, επιχειρηματίες, πολιτικοί (νυν και πρώην), ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πρόσωπα με παγκόσμιο προφίλ και ανάλογη επιρροή, θα κλείσουν τις συζητήσεις τους πάνω σε 15 ζητήματα. Ανάμεσα σε θέματα όπως «Τεχνητή Νοημοσύνη», «Ευρωπαϊκή Στρατηγική», «Παγκοσμιοποίηση», «Ιράν», «Μέση Ανατολή», «ΝΑΤΟ», «Ουκρανία», «Ρωσία», «Αμερικανικές εκλογές», «Τρομοκρατία» και συγκεκριμένα στην έβδομη θέση, λόγω αλφαβητικής σειράς, βρίσκεται και το θέμα «Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της και οι απειλές που κρύβει πιθανή αποτυχία τους μετέφερε το θέμα σε πολύ υψηλότερη θέση από αυτήν που υπονοεί η αρίθμηση βάσει της αλφαβητικής σειράς. Εκείνο που είναι ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πάνελ συζήτησης της Λέσχης για πρώτη φορά μετά 40 χρόνια (οι συνεδριάσεις της Λέσχης ξεκίνησαν το 1954). Για την ακρίβεια, ουδείς –εξ όσων γνωρίζουν όσα συμβαίνουν πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των ετήσιων συνεδριάσεών της– θυμάται πότε είχε συζητηθεί η Ελλάδα για τελευταία φορά.

Στο γραφικό Τελφς στο Τιρόλο, θα είναι πάντως παρόντες άνθρωποι που χειρίζονται γενικότερα την ευρωπαϊκή κρίση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Αυστρία επρόκειτο να μεταβεί και ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο ακύρωσε την παρουσία του την τελευταία στιγμή. Παρόντες θα είναι οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας, Σαρλ Μισέλ και Μαρκ Ρούτε, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ.

Ενδειξη της σημασίας που έχει η φετινή κλειστή συνάντηση των μελών της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και για την κ. Αγκελα Μέρκελ είναι ότι η Γερμανία έστειλε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να παραστεί, την υπουργό Εθνικής Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν και την υφυπουργό της Κατρίν Ζούντερ. Οι Γερμανοί συνήθιζαν να στέλνουν μεσαίου βεληνεκούς αξιωματούχους, συνήθως τραπεζίτες και σπανιότατα κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό ενδεχομένως να έχει να κάνει και με την εν εξελίξει κρίση, καθώς ο χώρος προσφέρεται για ανταλλαγή απόψεων, έξω και μακράν των «συμβατικών» συναθροίσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους θεσμών και κυβερνήσεων. Ούτως ή άλλως, το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης απασχολεί την ελίτ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, απ’ όπου προέρχονται και τα δύο τρίτα όλων όσοι συμμετέχουν και στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Πρόεδρος των συνεδριάσεων για τη φετινή σύνοδο είναι ο Ανρί ντε Καστρίς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AXA.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι στο Τελφς θα βρίσκονται και τρεις Ελληνες: ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων ΤΙΤΑΝ, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θα παρευρίσκεται, επίσης, στις μυστικές συνεδριάσεις της Λέσχης, όπως άλλωστε και πρόσωπα όπως ο κ. Αλφ. Γκούζενμπαουερ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζορτζ Οσμπορν, υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκ των παλαιότερων συνέδρων είναι ο κ. Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος θα βρεθεί και φέτος στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπως και η πριγκίπισσα του ολλανδικού θρόνου Βεατρίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή