Ρουμελιώτης: «Εξαρχής θνησιγενές το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής»

Ρουμελιώτης: «Εξαρχής θνησιγενές το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ρήτρα εμπιστευτικότητας που δεσμεύει όλα τα στελέχη, νυν και πρώην, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επικαλέστηκε ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ κ. Παν. Ρουμελιώτης και έτσι, κατά την διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ακρόασής του από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, περιορίστηκε σε ήδη γνωστά και δημοσιοποιημένα στοιχεία, πέραν των όποιων προσωπικών -όπως διευκρίνισε- απόψεών του για τις εξελίξεις.

Η Επιτροπή σας έχει προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα και στο εξωτερικό και μου ζητήθηκε να κάνω (ως είθισται για όλα τα στελέχη του ΔΝΤ σε ανάλογες περιστάσεις) δήλωση ότι οι απόψεις που θα εκφράσω είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν το ΔΝΤ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης προσθέτοντας ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα.

Με αφορμή αυτό, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στο μέλλον η Βουλή θα ζητήσει από το Ταμείο επίσημα έγγραφα και στοιχεία.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Ρουμελιώτης εξ αρχής σημείωσε: «Το βασικό λάθος που έγινε με την ένταξη Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής, ήταν ότι δεν συμπεριλήφθηκε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της. Ηταν γνωστό σε όλους τους κύκλους ότι δεν ήταν βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το τόσο δυσβάσταχτο χρέος. Δεν κατέστη δυνατό να εισακουσθεί από ιθύνοντες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως από Ευρωπαίους εταίρους» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αρα, ήταν εξαρχής θνησιγενές πρόγραμμα, και οδήγησε σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε ξενοδοχεία της Ουάσιγκτον μεταξύ του Ταμείου και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, πριν από το πρώτο μνημόνιο. Σε εκείνες τις συναντήσεις ετέθη θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά οι παριστάμενοι Ευρωπαίοι ήταν αρνητικοί, προκειμένου να μην έχουν ζημίες οι γαλλογερμανικές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Από έγγραφο, πρόσθεσε, εμφανίζονταν εξοργισμένοι οι Αμερικανοί από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας των γερμανικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, όπως συνέχισε ο κ. Ρουμελιώτης, η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε εξαιτίας λανθασμένων επιλογών της τότε κυβέρνησης (Γ. Παπανδρέου) εξαιτίας δηλώσεων αρχικά για παροχές και στη συνέχεια για «διεφθαρμένη χώρα» και «τιτανικό»).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για ευρωπαϊκές ευθύνες –ως προς τα λάθη που έγιναν-, τονίζοντας πως το Ταμείο τόνιζε από την πρώτη στιγμή πως το ελληνικό πρόβλημα αλλιώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Σε αρκετές ερωτήσεις, η κα Κωνσταντοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των στελεχών της τότε ελληνικής κυβερνητικής ηγεσίας, κυρίως ως προς το γεγονός ότι αν και είχαν πλήρη ενημέρωση για το εύρος του ζητήματος, αρνούνταν το κρίσιμο: το κούρεμα του χρέους που χαρακτηριζόταν μη εξυπηρετήσιμο.

Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης αναφερόμενος και στις τελευταίες εξελίξεις υποστήριξε ότι μια συμφωνία Ελλάδας – εταίρων θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει γενναία αναδιάρθρωση χρέους, που όπως είπε εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, με στόχο να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT