Σχεδιάζεται μικρή παράταση της ρύθμισης οφειλών για τα Ταμεία

Σχεδιάζεται μικρή παράταση της ρύθμισης οφειλών για τα Ταμεία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που τρέχει από τις 26 Μαρτίου, τις τελευταίες 10 μέρες που απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, θα κρίνει και το αν θα υπάρξει έστω και μικρή νέα παράταση στη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητές Ταμείων εισηγούνται στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη παράταση, καθώς μέχρι χθες είχαν καταθέσει αιτήσεις 221.643 οφειλέτες για την τακτοποίηση οφειλών άνω των 4,5 δισ. ευρώ και έχουν ήδη εισρεύσει στα Ταμεία έσοδα της τάξης των 171,61 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στο ΙΚΑ, με τους 79.069 οφειλέτες που κατέθεσαν αίτηση να τακτοποιούν χρέη ύψους 2,8 δισ. ευρώ και να καταβάλλουν ήδη 106,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ, με 112.146 αιτήσεις, για τακτοποίηση χρεών της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ και εισπράξεις 49,3 εκατ. ευρώ.

Στο ΕΤΑΑ, το ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων έχουν κατατεθεί μόλις 14.811 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών που δεν ξεπερνούν τα 142 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί μόλις 6,8 εκατ. ευρώ.

Κίνητρο για τη συμμετοχή στη ρύθμιση αναμένεται να αποτελέσει διάταξη που θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για τα ΚΕΠΑ, και η οποία παγώνει την υποχρεωτική (από το 2011) μετάταξη των νέων ασφαλισμένων (ασφαλίστηκαν μετά το 1992) σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι και το τέλος του 2016 σε μία εκ των δύο κατώτερων κατηγοριών, από αυτήν στην οποία υπάγονται έως σήμερα υποχρεωτικά. Η ίδια διάταξη προβλέπει και ελάφρυνση των εισφορών για τους παλαιούς ασφαλισμένους κατά περίπου 40 ευρώ, για όλους τους κλάδους. Δυνατότητα υπαγωγής στην παραπάνω διάταξη θα έχουν όσοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Μάλιστα, αν η σχετική αίτηση υποβληθεί εντός του 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη κατηγορία από 1/1/2015.

Με άλλη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την αναπηρία, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» θα δίνεται το δικαίωμα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ να λάβουν τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η βασική διάταξη αυξάνει το όριο συμψηφισμού ή παρακράτησης στα 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα στον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ που είναι στο ΕΤΑΑ. Παράλληλα, και για τις περιπτώσεις που θα καταθέσουν αίτηση συμψηφισμού εντός διμήνου, προβλέπεται αύξηση του ποσού που μπορεί να συμψηφιστεί, στα 50.000 ευρώ. Η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και θα ξεκινά έπειτα από 18 μήνες. Για το κενό διάστημα, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ τον μήνα, η οποία θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά ποσά που θα τους οφείλονται στη λήξη αυτής της περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή