«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας που δίνει το Δημόσιο

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας που δίνει το Δημόσιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 50% της σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο θα δικαιούνται οι επιζώντες σύζυγοι που λαμβάνουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνάει τα 1.047 ευρώ, χάνοντας πλέον, τη δυνατότητα επιλογής της υψηλότερης σύνταξης που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτή του Δημοσίου. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει σειρά συνταξιοδοτικών διατάξεων για το Δημόσιο. Προβλέπει επίσης τη μείωση της δεύτερης σύνταξης έως και 720 ευρώ στις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες που λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους από το Δημόσιο, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη και από άλλο φορέα ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες αίρονται ασάφειες της υφιστάμενης συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, αντιμετωπίζονται θέματα συμμόρφωσης της Ελλάδας με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέματα ίσης μεταχείρισης πολιτών, καθώς και διαφύλαξης συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου προβλέπεται ότι από την ψήφιση του νόμου και μετά, ο επιζών σύζυγος που λαμβάνει δική του σύνταξη χάνει το δικαίωμα να επιλέγει την υψηλότερη σύνταξη, που κατά κανόνα ήταν αυτή του Δημοσίου, και να μειώνεται κατά 50% η μικρότερη. Πλέον, εφόσον έχει μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη ή άλλες πηγές άνω των 1.047 ευρώ, θα μειώνεται η σύνταξη θανάτου που δίνει το Δημόσιο.

Αντιθέτως, σε άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου προβλέπεται πως οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο συντάξεις από διαφορετικά Ταμεία, ένα εκ των οποίων είναι του Δημοσίου, θα μπορούν να επιλέγουν ποια θα κοπεί έως και το ποσό των 720 ευρώ. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης ότι, για να υπολογιστεί η σύνταξη των προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες του Δημοσίου με βάση τον μισθό του προϊσταμένου, θα πρέπει να έχουν διανύσει 2ετία στη θέση κατόπιν ανάδειξης από το αρμόδιο όργανο και όχι κατόπιν αναθέσεως.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι μπορεί να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών για θεμελίωση ή προσαύξηση της σύνταξης, ενώ ρυθμίζεται το θέμα της αναδρομικότητας των συντάξεων λόγω καθυστέρησης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης στην 5ετία από τη διετία που ήταν σήμερα. Παράλληλα, αυξάνεται από τα 65 στα 67 το όριο ηλικίας για την καταβολή σύνταξης σε όσους έχουν απομακρυνθεί (λόγω παραπτώματος) από την υπηρεσία και μεταφέρονται στο ΙΚΑ οι προερχόμενοι από το πρώην Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων εργαζόμενοι του ΕΤΕΑ και του ΤΠΔΥ.

Τέλος, προβλέπεται η καταβολή σύνταξης και σε παιδιά θανόντων που φοιτούν σε ΙΕΚ, έως τη συμπλήρωση του 22ου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT