«Καταιγίδα» στο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των εισφορών

«Καταιγίδα» στο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των εισφορών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020 αλλά και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο, προβλέπει η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό. Εχοντας καταπατήσει κάθε «κόκκινη» γραμμή της, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που μόνο το 2015 θα οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις της τάξης των 685 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,37% του ΑΕΠ. Το 2016, η απόδοση των μέτρων εκτινάσσεται στα 1,860 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την απαίτηση των πιστωτών για 1% του ΑΕΠ. Τα μέτρα επηρεάζουν τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και κυρίως τους εργοδότες, καθώς το βάρος πέφτει στην αύξηση των εισφορών, με τους εργοδότες αλλά και τους συνταξιούχους να καλούνται να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος.

Μέσω των προτεινόμενων μέτρων, καταργείται η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΙΚΑ, αυξάνονται οι εισφορές συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβάλλονται νέες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικά για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σώζονται μόνο τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και μικρές ομάδες ασφαλισμένων όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και οι μητέρες ανήλικων τέκνων που έχουν αναπηρίες. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενώ μέτρα θα υπάρξουν και νωρίτερα, ώστε από το 2025 και μετά, η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, να είναι τα 67. Παράλληλα, αυξάνεται το πέναλτι για τις πρόωρες – μειωμένες συντάξεις, κατά 10% επιπλέον του -6% που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι εντός του 2015 θα εξοικονομηθούν 60 εκατ. ευρώ, όσα περίπου εκτιμούσε ότι θα εξοικονομηθούν με την αρχική ελληνική πρόταση το 2016, ενώ το 2016 το «κέρδος» για το Δημόσιο θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν ήδη οι συνταξιούχοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από 4% σε 5% επί των κύριων συντάξεων, η επιβολή εισφοράς 5% για τους ήδη συνταξιούχους στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και εισφορά 5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις επικουρικές συντάξεις (προφανώς θα αφορά τους εργαζόμενους). Συνολικά, εκτιμάται ότι με τις παραπάνω προτάσεις θα εξοικονομηθούν 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και 510 εκατ. ευρώ το 2016.

Επίσης, προτείνεται η αύξηση των εισφορών για τις κύριες συντάξεις κατά 3,9% στο ΙΚΑ, επαναφέροντας δηλαδή το καθεστώς πριν από την εφαρμογή της μείωσης κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους. Η εξοικονόμηση ορίζεται σε 350 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Υπάρχει όμως και νέα αύξηση εισφορών, στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%. Σήμερα, εργοδότες και εργαζόμενοι πληρώνουν 3%+ 3%.

Eκπληξη προκαλεί η αποδοχή τελικά της πρότασης των θεσμών για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά, από το 2018 και έως το 2020. Η μεταρρύθμιση αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης των κοινωνικών παροχών, με μεταφορά πόρων από την πρόνοια, στους συνταξιούχους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Προβλέπεται ακόμη η ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ, καθώς και καλύτερη στόχευση στις κοινωνικές παροχές του ΟΓΑ.

Για να ολοκληρωθεί το πακέτο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται και για νέα, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και θα οδηγήσει σε νέες περικοπές. Επειτα από αναλογιστικές μελέτες, και σε συνεργασία με το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα νομοθετηθούν παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές (πάγιο αίτημα των πιστωτών), με διατήρηση της τριμερούς χρηματοδότησης, αύξηση της ασφαλιστικής βάσης για τους αυτοαπασχολούμενους, με υπολογισμό των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος, αναθεώρηση των διαφορετικών συστημάτων της βασικής και αναλογικής σύνταξης, ενοποιήσεις ταμείων που θα επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής ενιαίων όρων για πληρωμές εισφορών και παροχών, κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, καθώς και εναρμόνιση των όρων για τις συντάξεις που ισχύουν στον ΟΓΑ, με τους όρους που ισχύουν στα υπόλοιπα Ταμεία.

Οσο για τα εργασιακά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, προφανώς ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για σημαντική επιβάρυνση των εργοδοτών με εισφορές που αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος, ενώ υπάρχει δέσμευση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή