Νέο δράμα στη Βουλή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​πορροφημένοι, επικεντρωμένοι και βουτηγμένοι στην αγωνία στο δράμα που εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες, είναι φυσικό να θεωρούν ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών θα λειτουργήσει ανακουφιστικά. Λογικό, καθώς θα αποφευχθεί, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, το καταστροφικό Grexit, με όλες τις συνέπειές του, έστω και αν ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς προβλέπει επώδυνα μέτρα που θα βασίζονται κατά 93% σε φόρους τους επόμενους 18 μήνες, προκειμένου να διατηρηθούν επικοινωνιακά οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Αυτές που απαγορεύουν τις περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.

Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η κάθαρση θα αργήσει πολύ και κανείς δεν μπορεί να γράψει το σενάριο από σήμερα ώς το τέλος. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι ως πολίτες θα παρακολουθήσουμε και θα ζήσουμε πολλά μικρά ή μεγάλα δράματα το επόμενο διάστημα. Ενα από αυτά παίζεται ήδη στη Βουλή και όποιος θέλει μπορεί να το βλέπει σχεδόν καθημερινά στο κανάλι της. Θα διαπιστώσει ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον ως παράσταση, αλλά και γιατί θα βγάλει πολλά συμπεράσματα, πολιτικά και κοινωνικά. Πρωταγωνίστρια φυσικά, η πρόεδρος της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εχουν γραφεί και λεχθεί πολλά. Η ίδια φροντίζει να ενισχύει την παραγωγή των σχολίων που την αφορούν, τα περισσότερα αρνητικά. Εχουν γίνει υποθέσεις για τους λόγους που ώθησαν τον Αλ. Τσίπρα να της αναθέσει την προεδρία του Κοινοβουλίου και τώρα γίνονται νέες υποθέσεις ότι το έχει μετανιώσει, αφού συχνότατα η πρόεδρος μετατρέπεται σε βαρίδι για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και για την ηρεμία του πολιτικού βίου. Τελευταίο παράδειγμα, οι επιθέσεις κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, που είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθούν σε ένα δράμα διαρκείας τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή είναι η πρόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη Ζήμενς, όπου προεδρεύει η ίδια. Ο Γ. Στουρνάρας κλητεύθηκε για να καταθέσει την περασμένη Δευτέρα, ημέρα εξαιρετικά κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες. Ηταν αδύνατο για τον διοικητή της ΤτΕ να ανταποκριθεί και έστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε ποιες ημερομηνίες θα είχε τη δυνατότητα.

Μετά την ανάγνωση της επιστολής, η πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε τον πολλαπλό ρόλο της ανακρίτριας, εισαγγελέως και πολιτικής αγωγής που συνηθίζει, δημιουργώντας ένα σκηνικό δίκης ερήμην… του κατηγορουμένου. Βρήκε και βοηθούς στο στήσιμο του σκηνικού, με πρώτη και καλύτερη τη Ραχήλ Μακρή, που με περισσό πάθος μπέρδευε την εξέταση στην επιτροπή της Βουλής με την απονομή δικαιοσύνης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανής φυγοδικίας του… κατηγορουμένου, δηλαδή του διοικητή της ΤτΕ, στο εξωτερικό.

Μάταια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Νίκος Φίλης, προσπαθούσε να καλμάρει τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι. Ακόμη περισσότερο μάταια, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παρέθεταν τα δικά τους επιχειρήματα για να πείσουν ότι δεν υπήρχε ειδικός λόγος να μη δεχθεί η πρόεδρος της Βουλής τις ημερομηνίες που πρότεινε ο Γ. Στουρνάρας για να παρουσιαστεί. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, απείλησε ότι θα ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή του. Τελικά έγινε ψηφοφορία και με την άποψη της προέδρου συντάχθηκαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, όχι όμως ο Ν. Φίλης, που προκάλεσε την οργή της, έστω και σχετικά συγκρατημένης για τα μέτρα της.

Το συμπέρασμα είναι ότι πολύ σύντομα, την άλλη εβδομάδα ίσως, οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα δράμα. Η δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε αδιαμαρτύρητα ο Λ. Ταγματάρχης της ΕΡΤ θα αποδειχθεί «παιδική χαρά» μπροστά σε αυτό που θα υποστεί ο Γ. Στουρνάρας. Ας προετοιμαστεί ανάλογα ο διοικητής της ΤτΕ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή